Huippusalibandyn ja varusmiespalveluksen yhdistäminen – Tikkakosken Ilmasotakoulun urheilujoukkue
Julkaistu: 03.10.2022 18.09

Huippusalibandyn ja varusmiespalveluksen yhdistäminen – Tikkakosken Ilmasotakoulun urheilujoukkue

Salibandyssa F-liigaan tähtäävän nuoren pelaajan yksi merkittävistä haasteista urheilijan polulla on varusmiespalveluksen suorittaminen siten, ettei salibandyn harjoitteleminen ja pelaaminen kärsisi prosessin aikana. Varusmiespalvelus ajoittuu useimmiten juuri siihen kriittiseen kehitysvaiheeseen, että arvokkaita harjoitustunteja ja otteluita ei olisi liikaa uhrattavaksi kehittymisen kannalta. Jyväskylän varuskunnassa Tikkakoskella vuonna 2022 käynnistynyt Ilmasotakoulun ja Jyväskylän urheiluakatemian kanssa toteutettava pilottihanke yhdessä Happeen F-liigajoukkueen toimintaympäristön kanssa tarjoaa sinne tavoitteleville salibandypelaajille erinomaiset mahdollisuudet yhdistää ammattimainen harjoitusrytmi ja pelaaminen varusmiespalveluksen kanssa.

Tikkakosken Ilmasotakoulun urheilujoukkueessa varusmiespalvelus on jaksotettu neljään kuuden viikon jaksoon. Jokaisen jakson aikana pelaajan ja valmentajien kanssa käydään välipalaverit, joissa seurataan miten varusmiespalveluksen ja urheilun yhdistäminen on yksilötasolla onnistunut. Urheilujoukkue mahdollistaa pelaajalle aamuisin fysiikkaharjoittelun varuskunnassa, mutta tämän lisäksi pelaajalla on viikkotasolla kymmenen tuntia harjoitusvapaita kello 07-17 välisenä aikana käytettävissään (sisältäen matkat) mm. joukkueen aamuharjoitteluun.

- Näin toimivaa järjestelyä urheilijan polulla en ole ennen nähnyt, vaikka kohta 30 vuotta olen ollut joukkueurheilussa valmennuksen parissa. Toiminta-ympäristö on luotu varusmiespalvelusta suorittavan pelaajan osalta viimeisen päälle ammattimaiseksi ja yksilön kehittymistä palvelevaksi. Yhteiset välipalaverit armeijan henkilöiden ja urheiluakatemian kanssa toimivat. Pelaajan osallistuminen peleihin ja illan harjoituksiin, jopa aamun harjoituksiin on mahdollistettu armeijan suunnasta mahtavasti. Sen lisäksi harjoittelun ohjelmointi pelaajalle on helppoa, koska välipalavereissa saat aina tarvittavan infon seuraavasta jaksosta myös armeijan suorittamisen suhteen. Ei ole kuin positiivista sanottavaa, toteaa Happeen miesten F-liigajoukkueen päävalmentaja Tero Kotilainen.

Käytännössä Ilmasotakoulun urheilujoukkueen ohjelmaan päässyt salibandypelaaja pääsee siis toteuttamaan fysiikkaharjoittelua varuskunnassa kahtena aamuna viikossa. Etäisyydet Jyväskylään kulkemiseen on niin pienet, että se mahdollistaa myös liigajoukkueen aamuharjoitteluun osallistumisen fysiikan ja lajiharjoittelun suhteen. Viikkotasolla ero normaaliin harjoitusrytmiin on niin pieni, kuin se vain voi olla varusmiespalvelusta suorittaessa.

Happeen liigajoukkueen hyökkääjä Matti Minkkinen suorittaa tällä hetkellä asepalvelusta ja on mukana urheilujoukkueen pilottihankkeessa. Pilottihanke on myös Minkkisen mieleen:

- Olen pystynyt harjoittelemaan liigajoukkueen mukana likipitäen kuin kuka tahansa muukin joukkueen pelaaja. Iltatreeneihin olen päässyt osallistumaan lähes jokaiseen varusmiespalveluksen aikana. Ja aamutreeneissäkin olen päässyt käymään kerran viikossa harjoitusvapaiden ansiosta. Armeijassa on ollut tämän lisäksi myös vähintään kerran viikossa mahdollisuus fysiikkaharjoitukseen, joka on mahdollistanut riittävän määrän fyysistä harjoittelua viikkotasolla.


- Urheilujoukkueen pilottihanke vaikuttaa todella toimivalta tavalta yhdistää huippu-urheilu ja armeija. Ainakin itse olen ollut tyytyväinen toimintaan.

Urheilujoukkueeseen mukaan pääseminen edellyttää kilpa-urheiluympäristössä harjoittelua ja pelaamista. Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä: tero.kotilainen@happee.fi / 045-1394100

Huom! Happee tarjoaa myös mahdollisuuksia suorittaa siviilipalvelus pelaamisen ohella, tästäkin vaihtoehdosta saat tarvittaessa lisätietoa Tero Kotilaiselta.

Kuvat: Esa Jokinen

Happee Ry

0792665-8

Toimisto: Pääskyntie 4

40320 JYVÄSKYLÄ