Täysi pistepotti käynnisti vuoden 2019!
Julkaistu: 07.01.2019 00.00

Happeen C1- poikien edustusjoukkueen vuosi 2019 käynnistyi kotiotteluilla Vaajakosken liikuntahallilla 5.-6.1.2019, kun vieraiksi saimme 1.Divisioonan kamppailuissa lauantaina TPS FT:n Loimaalta ja Turust ja mist lie muualta, ja sunnuntaina puolestaan Steelersin Hämeenlinnasta, joka saapuikin Oulusta. Ottelut olivat myös viimeiset tällä kaudella Vaajakosken "varahallissa", ja loput kotipelit saadaankin sitten pelata taas todellisessa kotihallissamme Palokan koulukeskuksella. Toki, Vaajakoskelle oli saatuu vuoden alussa aivan upouusi kaukalo edellisen, noin 70 vuotta vanhan tilalle, joten siltä kannalta harmi. Mutta onneksi joka viikon perjantaina se päästään treeneissä vielä testaamaan :)

Lauantaina myös Eliittisarjan joukkue Happee Valkoinen pelasi kolmannen Eliitin pelipäivänsä, kun joukkueen matka kävi Mynämäelle. Valitettavasti avausvoitto sarjassa antaa edelleen odottaa itseään, sillä sarjan voittajasuosikki FBC Turku oli vahvan kolmannen eränsä ansiosta parempi luvuin 5-8 ja myös päivän päävastustaja SalBa Sininen vei pisteet numeroin 5-6. Meidän poikien tehot olivat seuraavat:

#4 Roope Lojander 3+1

#47 Kaapo Ylänen 2+2

#87 Aapo Koto 1+2

#51 Elmeri Laitinen 0+1

#7 Niko Viljanen 11/17 torjuntaa (vs SalBa Sininen)

Huomionarvoista siis, että tehokenttämme onnistui tekemään yli puolet koko joukkueen maaleista sekä Elmerin pistetilin avautuminen heti kauden ensimmäisissä peleissään! #pörssilaitinen

Eliittisarjan tilastot pelipäivän jälkeen. Sarja jatkuu 20. päivä, kun seuraava pelipäivä mitellään Kaukajärven Spiral- halleilla, jossa juomavesi on Suomen puhtainta, eiku.

Mutta otetaampa sitten käsittelyyn viikonlopun 1.Divisioonan pelit:

Happee - TPS FT 6 - 4 (2-1, 3-2, 1-1)

Lauantain vieraaksi saapui monestakin suunnalta kokoonparsittu sarjajumbo TPS FT. Mukana kun oli siis FT:n omien pelaajien lisäksi myös TPS:n C2- poikia ja muutama pelaaja myös TPS:n C1 SM- joukkueesta. Happee lähti otteluun hieman normalista muovatuilla kokoonpanoilla, ja pelin alku näytti pallollisesti tosin siltä, että salibandya ei olisi pariin vuoteen pelattukaan. Hyvä herättely saatiinkin jo ajassa 2.50, kun Tepsin SM- pojat iskivät avausmaalin; Aatos Hakala heitti vasemmalta laidan vierestä pallon maalille ja Kalle Lehtonen löi sen ilmasta sisään. Vähän päästiin pikkuhiljaa jo yrittämään vastustajan alueellekkin, mutta pieni tila oli melko armoton. Kuitenkin ajassa 6.34 päästään pelaamaan ylivoimaa, ja ainoastaan 18 sekunnin jälkeen nähdään helpottava avausmaali, kun #7 Miro Åkerlund löytää viivasta lähteneellä syötöllä takatolpalle nousseen #22 Santeri Kujalan ja Sane pääsi tuikkaamaan pallon helposti maaliin. Muuten erässä ei juurikaan vedoille päästä, kun palloa tunnuttiin tunkevan mielummin kulmiin kuin maalille päin. Kuitenkin 2-1 lukemista tauolle päästään, kun #16 Joel Paanasen syöttö karkaa ensin #5 Eelis Kovalalta kulmaan, mutta Eelis käy sen sieltä noukkimassa, samalla kun häntä seurannut puolustaja hyppää naamalleen ja saa katsoa kentän tasosta, kun pallo verkkoon viuhahtaa ohi Tepsi- vahti Akseli Silvanderin vain 10 sekuntia ennen taukosummeria.

Toinen erä ei erityisemmin muutosta tuo, vaan pallollinen dominanssimme loistaa edelleen poissaolollaan. Erän kolmannella minuutilla nähdään vieraiden tasoitus, kun vastahyökkäyksestä Viljami Haavisto pääsee tökkäämään pallon maaliin Happee- puolustajan kautta. Erän puoliväliin mennäänkin sitten maaleitta, kunnes vieraat menevät Eeliksen jäähyn aikana johtoon, kun puolustajamme pelaa itsensä ulos kulmassa ja Nicklas Lönnroth pääsee kävelemään maalille ja nostamaan pallon etukulmasta ylös. Mutta heti seuraavasta vaihdosta heräilee jo kotijoukkuekkin, ja ajassa 31.04 #28 Roni Salminen tarjoilee #88 Vilho Leskelälle paikan kyödä pallo about tyhjään maaliin, ja siitähän Vilho kiittää varmasti. Ja 52 sekuntia myöhemmin siirtyy Happee jo taas johtoon, kun vastahyökkäyksestä Eelis tarjoilee oikealta Sanelle vasemmalle, ja ensimmäisen "hämäyslyönnin" jälkeen Sane ampuukin pallon tulisesti verkkoon ja numerot 4-3. Ja taas ollaan myös erän viime hetkillä paremmin hereillä kuin vastustaja, sillä 5-3 maali nähdään aikaan 39.59; #8 Miro Oksaselta loistavaa pelisilmää ja hän heittää todella pahan pallon maalille, joka kimpoaa Silvanderista maalin eteen, ja #64 Oskari Niemi pääsee iskemään reboundista pallon verkkoon kauden toisella maalillaan!

Päätöserässä ei hirveämpiä lähdetä hönkimään, kun vastustajakaan ei siihen syytä antanut, ja totta puhuen, ei tässä pelissä oikein mikään olisi onnistunutkaan. Viimeiset reilut kymmenen minuuttia menevät aivan täydeksi sirkukseksi aivan turhan jäähyilyn seurauksena (siis turhaan annettujen jäähyjen), kun peräti kolme jäähyämme tulevat todella höyhenenkevyistä kontakteista, joissa vastaanottajan vastuu oli hyvin lähellä nollaa. Pari ensimmäistä alivoimaa tapetaan kuitenkin hyvin ja ajassa 57.22 (kun päästiin edes hetki pelaamaan 5vs5 ja kukaan ei kaatunut) nähdään Happeen viimeinen ja kuudes maali, kun pallo saadaan Tepsin kääntöyrityksestä riistettyä jo ennen keskialuetta, josta Roni tarjoilee pallon vasemmalle Vilholle ja tämä puolestaan #21 Tino Keski-Jaskarille oikealle täysin avopaikkaan ja Tino sijoittaakin pallon varmasti verkkoon. Kolmas ja viimeinen jäähymme (lue: komedianäytös) päätöserässä nähdään vielä aikaan 57.36, ja 22 sekuntia ennen päätössummeria Lönnroth pääseekin ampumaan viivasta komeasti pallon alakulmaan ja ottelun loppuluvut 6-4.

Ottelun tulos oli kotijoukkueelta todella heikko esitys, mutta sillä ei ole loppujen lopuksi väliä, millä erolla tai millaisella esityksellä pisteet tulevat, keväällä niitä ei kukaan muistele. Vaajakosken aski toi peliin omat vaikeutensa ja olihan esitys nyt muutenkin juuri sellainen, mitä joulutauon jälkeen odottaa saattoi. Silti tärkeä "asennevoitto" saatiin raavittua, ja pää pysyi edes suurin pirtein kylmänä, kun päätöserässä sattui (ainakin nenänvarteen) ja tapahtui. Ottelun ratkaisupelaajinnamme tässä pelissä kaksi maalia iskenyt Sane, kauden parhaan pelinsä pelannut ja hienosti molempiin suuntiin duunia tehnyt Vilho (1+1) sekä maalissa 28 torjuntaa esittänyt #20 Eliel Pääkkönen.

Ottelun tilastot

Videotallenne (YouTube)

Happee - Steelers 8 - 6 (1-2, 4-1, 3-3)

Sunnuntaina oli sitten edessä pakollinenkin parannus, kun vieraaksi saapui edellisenä päivänä Merikoskea vastaan Oulussa pelannut Steelers Hämeenlinnasta. Joukkueen kohuttu ykköstähti, maajoukkueraketti #96 Veeti Hiltunen ei ollut joukkueen kokoonpanossa, kuten ei myöskään edellisenä päivänä 5+20min ja PR3-rangaistukset kuitannut toimihenkilö (mikä oli sinänsä harmi, sillä frisbeegolf ohjeet olisivat olleet hyödyksi). Nyt kuitenkin mentiin pelkästään salibandyn avuilla ja sen pettymyksen kanssa oli elettävä.

Happee muutti rosteriaan aavistuksen verran edellispäivästä ja uusia miehenalkuja asteli muutama nyt edelliseen verrattuna rosteriin, maaliin tähän peliin asteli suoraan lomalta palannut #25 Jesse Jokela. Vaikka olisi luullut, että edellisen päivän tuntumanotto kenttään olisi riittänyt karsimaan ohivetoja hieman, niin ei! Avauserässä palloja sinkoili taas niin seinille kuin myös Steelers- vahti Aleksi Rantasen syliin, ja maaleilla ei mässäilty, vaikka siihen mahdollisuus olisi ollutkin. Ottelun avausmaalin iskee Steelers, kun he saavat riiston keskialueella ja ilman Hiltustakin kovaksi tiedetty vieraiden ykkönen rankaisee, kun Vilho Kekki upottaa hienolla laukauksella pallon taka-alakulmaan ja lukemat 0-1 ajassa 5.52. Happeen kuitti tulee kuitenkin jo seuraavassa vaihdossa 58 sekuntia myöhemmin, kun keskialueen katkon jälkeen #90 Roope SIhvola tarjoilee vasemmalta ja Åkeri pääsee napauttamaan pallon helposti maaliin. Erän puolivälissä meinattiin jo päästä ylivoimalle, mutta hölmö kontakti juuri vihellyksen aikaan muutti pelin samantien 4vs4. muotoon. Tästä erikoistilanteesta ei maaleja nähdäkkään, mutta Steelers iskee toisen maalinsa pian sen jälkeen, nopeasta vastahyökkäyksestä rankaisee puolustaja Arttu "pelas Roopen kanssa O2:ssa" Jäntti yllättävällä laukauksella. Lukemista 1-2 siirryttiin myös erätauolle.

Toiseen erään saadaan kuitenkin hyvä startti, kun reilun parin minuutin pelaamisen jälkeen Åkeri pudottaa pallon viivaan kulmasta ja Jokke tällää pallon tarkasti alakulmaan ja pelin tasoihin. Erän jatkuessa tarjotaan Happeelle niin ylivoimaa kuin rankkariakin, mutta kummastakaan ei tolppaa lähemmäksi maalia päästä. Ajassa 27.55 Happee siirtyy kuitenkin ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon, kun ykköskenttämme pallollinen hyökkäyspelaaminen näyttää parasta osaamistaan: #17 Nikolas Ilomäki antaa jättösyötön Roopelle, Roope siirtää sen laitan Jokelle, joka terävän nousun jälkeen antaa poikittaissyötön Åkerille ja tämä tällää suoraan syötöstä päivän toisen maalinsa. Erän puolivälin kohdilla Happee saa jäähyn ja tuota ylivoimaa Steelers käyttää kokonaista 2 sekuntia, kun Kekki tällää vaparista tulisesti ja tarkasti lukemat 3-3:een. Happee ei kuitenkaan tästä hätkähdä, vaan vajaa pari minuuttia myöhemmin Eelis pääsee komealla yksilösuorituksella haastamaan laidan vierestä keskelle ja kanttaamaan pallon tarkasti aivan alanurkkaan ja Happee uudelleen johtoon. Ja lisää tulee melkein sekunnilleen kaksi minuuttia myöhemmin, kun Åkeri riistää itse pallon oikean laidan vieressä keskialueen tuntumassa, nousee laitaa pitkin ja ampuu todella tarkasti pallon vasempaan yläseen ja lukemiksi 5-3 ajassa 34.48, täydentäen samalla hattutemppunsa! Erän loppuun päästään kokeilemaan vielä ylivoimaa, kun Steelersin pelaaja ottaa kulmassa kiekkokaukaloissakin kielletyt otteet käyttöön, mutta ylivoima jatkuu myös päätöserään, sillä maalia ei synny.

Myöskään loppuylivoima ei päätöserän alussa maalia tuota, mutta ajassa 41.54 vihelletty rankkari sen sijaan tuottaa, kun #98 Aapo Heiska päättää pienen maalittoman putkensa ja vispaa Steelers- vahdin dönerkioskille (pitaleipään, tacokastike, salaatti, tomaatti, ei suolakurkkua ja mukaan kiitos, saako myös haarukan) ja sujauttaa pallon verkkoon. Ja parisen minuutti amyöhemmin nähdäänkin #pallotalteen moment, kun vapaalyönnistä #87 Aapo Koto tarjoilee viivaan, josta #91 Lassi "ole iso" Koppelomäki tällää uskomattomalla onetimerillä pallon kohti maalia ja pallo ottaa matkallaan ilmeisesti tuulta alleen enemmän kuin Simon Ammann Garmisch-Partenkirchenin mäkimontussa, sillä se painuu yllättävästi Rantasen käsien ohi verkon perukoille ja näin Lassille Divariuran avausmaali! Tähän väliin otti myös Steelersin vastaava päävalmentaja aikalisän ja antoi vissiin hyviä tipsejä, koska seuraavasta aloituksesta seitsemän sekuntia myöhemmin pallo on Happeen verkossa, kun Elmeri Tuomainen pääsee hakkaamaan maalinedestä oman reboundinsa maaliin, Happee- puolustuksen katsellessa vieressä, minkä merkkiset kengännauhat maalintekijällä oli. Ja eip mene kauaa, niin tehdään pakollinen eli pelataan pallo vaihtoaition eteen juuri kesken vaihdon ja kyllähän sieltä jäähy väärästä vaihdosta rapsahti. Siitä ylivoimasta Steelers kiittää, ja Kekki kumauttaa itsensä päivän toiseksi hattrickheroksi laukomalla oikealta suoraan syötöstä pallon maaliin. Happee ei kuitenkaan anna pelin lipsua käsistä, vaikka kaveri lähelle pääsikin, vaan jo reilua minuuttia myöhemmin ykköskenttämme pitkä pallollinen vaihto tuottaa tulosta, kun Roope pelaa maalin takaa syötön Åkerille vasemmalle ja #normallybörsday 'ta viettänyt joukkueen pörssikärki napautti siitä päivän neljännen maalinsa ja viidennen tehopisteensä. Steelers ei kuitenkaan suostunut edelleenkään luovuttamaan, vaan etenkin kovia minuutteja pelannut ykköskenttä Saarinen-Tuomainen-Kekki oli jatkuva riesa Happee- päädyssä. Ajassa 51.33 tuomitaan Steelersille rankkari, mutta kisassa Tuomainen vs Jokela on Jesse etevämpi. Kuitenkin ainoastaan viisi sekuntia myöhemmin pallo on Jessen selän takana, kun kulmasta peliväline ajautuu Eero Saariselle, joka pääsee kanttaaman keskeltä Happee- hyökkääjän surkean peiton läpi pallon maaliin ja Steelersin edelleen iskuetäisyydelle. Loppupelissä ei kuitenkaan nähdä enää kuin pari jäähyä, joista etenkin jälkimmäinen oli taas osoitus siitä, mitä käy kun kaksinkamppailutilanteessa toinen osapuoli on valmis ja toinen ei; toinen leviää ja Roope lähtee jäähylle ;) Loppuluvut kirjataan tästä pelistä siis Happeelle 8-6.

Ottelusta muodostui lopulta joukkueiden ykköskenttien maalintekokisa, jonka itseasiassa Steelers vei 5-6; Elmeri Tuomaisen kenttä on koko kauden ollut Divarin pelätyimpiä ja nyt jopa ilman Veeti Hiltusta se oli todella vaikea pideltävä. Kuitenkin Happeelta löytyi riittävästi ratkaisuvoimaa myös muista kentistä ja se oli tässä pelissä se ratkaiseva ero. Happeen selkeänä ykköstähtenä hääri kuitenkin päivän pörssikuningas Åkeri tehoilla 4+1. Muita ratkaisupelaajia olivat hyvää taustatukea tuoneet Jokke (1+1) ja Roope (0+2) sekä maalissa 29 torjuntaa napsinut Jesse. Ja tietysti hienoin asia oli Lassin avausmaali Divarissa, joka valitettavasti päätyi kameralle vain puolittain.

Vähän tuskallinen viikonloppu siis ainakin numerollisesti (ja pallollisestikin), mutta tärkeimpänä kuitenkin täydet kuusi sarjapistettä, ja Vaajakoski saatiin hyvästellä tämän kauden osalta siis kuitenkin positiivisissa merkeissä. Pallollisen pelaamisen vaikeus tässä änäriaskissa kyllä tiedostettiin, ja vaikeuksien kautta onnistuttiin myös voittoihin nousemaan. Kuuden psiteen ansiosta joukkue nousi myös ainakin hetkeksi taas runkosarjan kakkoseksi ohi M-Teamin, ja vaikka ottelun vähemmän pelanneet rusakot eikun Rusalaiset ohi menisivätkin, on ero vain yksi piste. Tiukka taistelu paikasta kärkikaksikossa on siis runkosarjassa vielä edessä, ja syyskaudella tulleisiin turhiin pistemenetyksiin ei ole kevätkaudella enää varaa.

Osa pelaajistamme rytki 17.-19.1. myös FBA Maajoukkuetie- tapahtumassa, kun muu joukkue sai pitää peleistä hieman vapaata. Kuitenkin ensi sunnuntaina 20. päivä olisi taas todella herkullinen vääntö edessä, kun seuraavassa 1.Divisioonan kamppailussa vieraaksemme Palokan koulukeskukselle saapuu sarjanelonen RSS Panthers/FoSu. Ennakkoa luvassa lähiaikoina.