C1 eteni SM- Jatkokarsintoihin
Julkaistu: 27.08.2018 00.00

Happeen C1- pojat aloittivat pelikautensa viime viikonloppuna 25.-26.8.2018, kun SM- karsinnat starttasivat C1- ikäluokalla. Meidän osaltamme matka vei Mikkelin Sport Forumille, jossa miteltiin B- lohkon kamppailut. Vastustajinamme toimivat FBC Turku, Hatsina sekä SC Classic. Lohkon voittaja jatkaisi suoraan SM- sarjaan, kakkonen ja kolmonen jatkokarsintoihin, ja lohkojumbon kohtaloksi koituisi hakea vauhtia tällä kaudella alueellisista sarjoista. Lohkomme ei missään nimessä ollut helpoimmasta päästä, olivathan meidän lisäksi Classic ja Hatsina pelanneet viime kaudella C2- poikien SM- sarjaa, ja FBC Turkukin oli menestynyt SS/LR Eliittisarjassa erinomaisesti. Helppo viikonloppu ei ollut siis edessä. Positiivista kuitenkin, että jotakunkin terve maksimirosteri saatiin jalkeille, joten siitä se ei tulisi jäämään kiinni. Myös matka oli huomattavasti miellyttävämpi verrattuna edellisen vuoden Kajaanin ja Sipoon reissuihin :D

Happee - FBC Turku 12 - 3 (2-1, 2-1, 8-1)

Avausvastustajaksi asettui lohkon mysteerisin joukkue FBC Turku. Peli alkoi hyvin rauhallisesti, "Beeceen" pallollinen pelaaminen oli melko mielikuvituksetonta siirtelyä, jossa me nyt pääosin vain tyydyttiin pyörimään mukana. Sen sijaan me pyrimme pallolla tekemään pelistä aktiivisempaa, siinä vain oli myös Turun pojat aktiivisempia, kun he kyttäsivät vastahyökkäyspaikkoja. Ottelun avausmaali näkee päivänvalon jo ajassa 1.08 kun meidän maalihanamme karsinnoissa avaa #8 Miro Oksanen, kun hän rytkii maalin edestä pallon verkon perukoille. Ei mikään kaunein aloitus, mutta tehokkuushan se on tärkeintä! Tehokas on tosin myös Beeceen kuittaus kun se tulee jo seuraavasta hyökkäyksestä; Happee- puolustus möhlii pallon omalla alueella, ja Wilho Kytöhonka pistää riiston jälkeen pallon varmasti verkon perukoille. Happeen avauserä on todella passiivinen eikä parhaille maalipaikoille ihan liikaa päästä, siitäkin huolimatta, että Turun veskarille Jerry Johanssonille kirjataan peräti 12 torjuntaa. Taukolukemat 2-1 lyödään jo reiun viiden minuutin pelin jälkeen, kun #7 Miro Åkerlund tarjoilee maalin takaa ja #16 Joel Paananen täräyttää vasemmalta pallon alakulmaan.

Toisessa erässä nähdään jo pientä parannusta liikkeeseen ja aktiivisuuteen, mutta Turku pysyy edelleen lähellä. #22 Santeri Kujala napauttelee pari maalia reiluun kolmeen minuuttiin, ja hetken kerkeää jo näyttää, että Beeceen selkäranka olisi katkeamassa. Näin ei kuitenkaan käy vaan Happee- pelaajisto päättää ylpistyä hieman hyvänolontunteen seurauksena; lisämaaleja ei meiltä erässä nähdä. Beecee sen sijaan rankaisee kerran, kun viisikkomme vetää vaihdon ylipitkäksi ja kun Turku kääntää nopean vastahyökkäyksensä, ei enää oikein jaksettu juosta alas. 2vs1 hyökkäyksestä viimeistelee 4-2 numerot Samuli Hopiavuori. Päätöserään näistä numeroista.

Kolmannessa erässä nähdään heti aluksi tapahtumarikas 1,5 minuuttinen; ensin Oksanen iskee maalinedustalta 5-2, sitten Matias Salmi pääsee luokattoman helposti nousemaan keskustaan vetopaikalle ja iskemään 5-3:een, ja heti seuraavasta aloituksesta Jokke heittää pitkän avauksen kohti Beeceen maalia, johon reagoi Åkeri ja ohjaa pallon ilmasta maaliin: 6-3. Tämä maali oli aavistuksen tulkinnanvarainen mahdollisen korkean mailan johdosta, mutta ainakin se lamaannutti täysin Turun joukkueen, sillä maalin syntyajasta (33.02) lähtien kentällä oli enää vain yksi joukkue. Tässä vaiheessa oli toki myös Turun jo muutenkin kapea rosteri kaventunut enää noin kymmeneen kenttäpelaajaan, ja sekin oli varmasti osasyynä siihen, että loppuerän maalit menivät Happeelle 6-0. Erän loppu oli siis täysin Happeen hallintaa, ja sen aikana sekä Miro O. että Sane viimeistelivät hattutemppunsa, ja Åkeri kasvatti syöttöpörssinsä peräti neljään. Mirot olivatkin ottelussa tehokkaina, kun Oksanen hurjasteli tehot 5+0 ja Åkerlund puolestaan 1+4. Kovassa tikissä oli myös #77 Matias Lämsä tehoilla 1+3; jok ikinen syöttö oli todella kaunista katsottavaa, 10-3 maalin tarjoilu Mirolle oli jopa niin ihana, että se tituleerattiin jopa likaiseksi. Muutkin tehoilivat, pörssit voit katsoa kappaleen alla olevasta linkistä. Turun ottelun alun hyvä taistelu ei jaksanut siis kantaa loppuun asti ja Happee pääsi lopulta lasettelemaan varsin helppoon voittoon lukemin 12-3. Maalissa #25 Jesse Jokelalle kirjattiin ainoastaan yhdeksän torjuntaa koko ottelussa.

Ottelun tilastot

Hatsina - Happee 4 - 6 (0-2, 4-3, 0-1)

Toinen vastus olikin sitten useamman asteen kovempi, nimittäin meille aina hankala kotijoukkue Mikkelin Hatsina. Ottelun avauserä on tasainen ja vauhdikas, ja tilanteita syntyy molempiin päihin. Happee on kuitenkin erässä aavistuksen niskan päällä vieden sen 0-2 ja torjunnatkin kirjataaan #31 Aare Itäpuisto 7, Hatsinan Juho Suominen 11. Ottelun maalihanat avaa ajassa 8.35 #5 Eelis Kovala kun hän saa maalin oikealla puolella #98 Aapo Heiskan vedon tai syötön (ei niistä kukaan tiedä) haltuun ja sijoittaa pallon nätisti takakulmaan. Jatkoa seuraa reilu minuutti ennen taukosummeria, kun Sport Forum saa todistaa historiallista hetkeä: Åkeri saa pallon vasemmassa kulmassa, vie sitä hetken matkaa maalin taakse ja tarjoilee maalin eteen, johon on singahtanut #18 Ville Rossi, ja Ville napauttaa pallon maaliin! Historiallisen tästä tapahtumasta teki se fakta, että historiankirjoissa ei ole toistaiseksi merkintää tähän mennessä ollut, että VIlle olisi maalin virallisessa ottelussa iskenyt. Näistä luvuista siirrytään myös tauolle.

Toiseen erään Hatsina tulee sisuuntuneena, ja jo ensimmäiseen vaihtoon nähdään osoitus Hatsinan vaarallisuudesta; Eemeli Parkkinen riistää hyvällä karvauksella pallon Happee- alueen laidassa ja lähes heti sen jälkeen virittää tulisen pikkukantin joka uppoaa Happee- maalin alakulmaan. Happee ei tästä shokki- alusta erityisen vakuutu, ja kuitti tulee vain 34 sekuntia myöhemmin, kun Miroista tällä kertaa päivän karkkipyssy Oksanen pyöräyttää vanhanaikaisella apllon ohi Suomisen ja tilanteeksi 1-3. Happee meinaa osittaa jo karkaamisen merkkejä, kun pari minuuttia edellisestä kapteeni #17 Nikolas Ilomäki viskaa aina hänen selkäänsä palaavan gorillan pois ja onnistuu muutaman tuhritun yrityksen jälkeen pistämään pallon maaliin ja tilanne jo 1-4. Hatsina ei kuitenkaan koskaan ole ennen loppusummeria luovuttanut eikä se tehnyt niin nytkään. Erän puolivälissä Hatsina- kapteeni Arttu Haapala riistää pallon keskialueen tuntumassa, ja purjehtii hyvällä jalalla maalille asti, josta nosti komealla rystyllä pallon yläseen (ei Kaapoon, vaan maaliin). Happeen kuittaus tulee reilut kolme minuuttia ennen taukoa, kun Ilomäki iskee päivän toisensa, ja ottelun komeimmasta syötöstä vastaa #90 Roope Sihvola. Mutta erän loppu onkin sitten täysin Hatsinan, 17 sekuntia Happeen viidennestä osumasta Hatsinan tähdistä Olli Waris nappaa pallon Happeen kulmassa, ja ajaa vastustamattomasti maalille ja nostaa pallon etuyläkulmaan ja tilanteeksi 3-5. Mutta tämäkään ei vielä Hatsinalle riittänyt vaan vajaa minuutti edellisestä niin mikkeliläiset pääsevät 3vs2 ylivoimahyökkäykseen, jossa Haapala tarjoilee oikealle Parkkiselle joka kumauttaa nätisti pallon maaliin ja nostaa Hatsinan maaln päähän. Happee saa rivinsä kasattua erän loppuun ja viimeiseen erään päästään maalin johdossa, parempaankin tulokseen oli ehkä mahdollisuudet.

Päätöserään Happee saa kuitenkin asenteensa kuntoon ja vähintäänkin Hatsinan tasolle, sillä päätöserä jättää isännät nollille, kiitos Aaren ja Happee todella vakuuttavan peittopelin. Erän ainokainen nähdään jo parin minuutin jälkeen, kun Aapolta pallo ajautuu viivasta nousseelle pakkipari #29 Jere Pulkkiselle joka sutaisee pallon maaliin jostakin raosta. Loppuerä ei missään nimessä ole kyttäilyä, vaan mentiin aivan päästä päähän molempien joukkueiden hakiessa lisämaaleja. Lopussa Happee- peluri joutuu hieman heppoisesta rikkeestä jäähylle, mutta Hatsina- peluri hölmöilee myös itsensä jäähylle melkein heti meidän jäähyn alettua. Hatsina haki vimmatusti kavennusta, mutta sitä ei syntynyt ja Happee nappasi tästä trilleristä tärkeän voiton. Hatsinaa ei oltu koskaan pystytty voittamaan heidän kotikentällään, joten tämä oli siksikin komea suoritus. Hattua on nostettava myös isäntien taistelulle, nämä ovat hienoja otteluita!

Näin saatiin lauantain tavoite saavutettua kahden voiton myötä, ja joukkue sai rennoin mielin lähteä yöksi takaisin Jyväskylään. Saatiin hyvät yöunet alle ja seuraavana päivänä lähdettiin paineitta vääntämään lohkovoitosta ja suorasta paikasta SM- sarjaan!

SC Classic - Happee 6 - 2 (1-1, 1-0, 4-1)

Ja sunnuntaina iskettiin sitten hallitsevan Suomenmestarin, SC Classicin kimppuun. Happeelle oli teroitettu, että ottelusta ei tulisi ottaa minkäänlaisia paineita, sillä ne oli kaikki kasattu sinipaitojen harteille. Avauserä ei kerkeä vanhentua kuin vajaa kolme minuuttia kun Clasu väläyttää vahvuuttaan kääntöpelissä, ikäluokan nopeimman pelinkäännön päätteeksi Teemu Vuorinen jakaa ja Ville Hietaranta viimeistelee 1-0 numerot. Happeen penkillä kuitenkin tilanne otetaan rauhassa ja noin kolme minuuttia myöhemmin saadaan Classic katsomo hikoilemaan tuskasta, kun Roope riistää pallon Classic- alueella, syöttää Åkerille ja tämä viimeistelee vuorenvarmasti, Clasun maalissa Matias Sainio on voimaton. Classic hallitsee erää aavistuksen verran, mutta myös Happee saa pallollisen pelinsä kautta mukavasti paikkoja. Tauolle mennään numeroista 1-1.

Toinen erä tarjoilee vain yhden maalin, ja siitä vastaa erän alkupuolella Classic, asialla tällä kertaa kovan statuksen omaava Eemeli Huhtakallio. Pääosin kuitenkin Classicin ratkaisut ovat hyökkäysalueella helposti luettavissa, eivätkä mestarit pääse kovinkaan helposti hyville maalipaikoille. Happeekaan ei edelleenkään joudu täysin puolustuskannalle, vaan tilanteita saadaan luotua myös toiseen päähän, ratkaisut kuitenkin päätyvät muualle kuin verkon perukoille. Erän torjunnat kirjataan kuitenkin Sainio 7, Itäpuisto 3.

Päätöserässä sitten Classicin rutiini alkaa näkyä, kun Happeelle alkaa syntyä helppoja virheitä pienen väsymyksen johdosta; Classicia vastaan kun tuo puolustaminen ei kovin passiivista kerkeä olla. Classic löytää vakuuttavalla pallollisella pelaamisellaan paikat Happeen puolustuksesta, mistä se pääsee erän alkupuoliskolla rankaisemaan peräti kolmesti, Ville Hietaranta (3+0) kahdesti lisää ja Luukas Viberg komealla laukauksella kertaalleen. Happee oli pakotettu aktivoimaan karvaustaan agressiivisemmaksi ja tämä johti sitten omalla alueella pariin merkkivirheeseen, joista nämä maalit syntyivät. Viitisen minuuttia ennen loppua alkaa olla jo vähän ratkaisun makua, kun Happee- peluri komennetaan jäähyaitioon ja Classic iskee ylivoiman viime sekunneilla tilanteeksi 6-1. Lopussa sitten sinipaitojen pelurit kokevat tarpeelliseksi oman ylimielisen jäähyilynsä, josta Sane pääsee Åkerin syötöstä nakkaamaan maalin edestä loppunumeroiksi 6-2.

Näin Classic kuittasi itselleen suoran SM-paikan, onnittelut heille siitä. Happeesta ei ollut vielä tälläkään kertaa kaatamaan hallitsevaa Suomenmestaria, mutta kuten pelistä näki, kaikki aihiot siihen on vielä olemassa! Jatkamme lohkokakkosina jatkokarsintaan ensi viikonlopulle yhdessä lohkokolmosen Hatsinan kanssa, ja sarjajärjestelmä heittää meille vastuksiksi 2- lohkossa sinne Kouvolan Sudet sekä Lappeenrannan NST:n. Tämän lohkon voittaja pääsee sitten taistelemaan vielä paikasta SM- sarjaan 1- lohkon (Pelicans SB, Koovee, TPS FT) voittajan kanssa. Molempien lohkojen pelipaikkana toimii Kooveen kotiareena Auto Center Areena Tampereella. Jos joukkueemme pystyy ensi viikonloppuna esittämään samanlaista peliä, kuin se oli nyt parhaimmillaan, on paikka SM- sarjassa täysin napattavissa. Peli kerrallaan lähdetään etenemään kohti tavoitetta.

Jatkokarsinnoista edettiin viimekin vuonna ja sama halutaan tehdä nyt!

Lopuksi onnittelut seuramme B- ja C2- poikien joukkueille heidän paikoistaan jatkokarsintoihin, hyvä jätkät! Parin viikon sisään on mahdollisuudet siis tuoda seurallemme peräti kolme paikkaa valtakunnallisiin sarjoihin.