Prague Games 2018 - Happee C1
Julkaistu: 17.07.2018 00.00

Ja nuin on pyöräytetty kauden 2018-2019 ensimmäinen pelireissu! Ja vähän pidempi reissu olikin, kun 11.-14.7.2018 pelipaikkana toimi Tsekin upea pääkaupunki Praha ja sen isännöimä (oliko se nyt maailman suurin vai ei, mielipiteitä oli monia) juniorisalibandyturnaus Prague Games. Turnaus toimi samalla ensimmäisenä askeleena kohti reilun kuukauden päässä häämöttäviä SM- karsintoja.

Joukkue matkusti Prahaan jo 10. päivä 16 kenttäpelaajan, kahden maalivahdin, neljän toimihenkilön (+yks tuli jälkijunassa 11. päivä) ja suuren fanijoukon muodostamalla ryhmällä. Pelit alkoivat alkusarjan osalta sitten seuraavana aamuna.

Happee pelasi turnauksen B15- sarjan L- lohkossa yhdessä tsekkiläisen Florbal Primator Nachodin, sveitsiläisen Zürich United Sheepin ja ruotsalaisen Kristinehamns IBF:n kanssa. Alkulohkon jälkeen sijoitusten perusteella kaikki joukkueet pelasivat yhden jatko- ottelun, jonka voittajat jatkoivat A- Playoffseihin ja häviäjät sitten puolestaan B- Playoffseihin. Ja siitä sitten jatkettiin "Tulos tai Ulos"- menetelmällä.

Happee - Florbal Primator Nachod 3 - 1 (1-0,2-1)

Turnauksen avausvastustajaksi asettui Tsekin porukka Florbal Nachod eli sanotaan nyt vaikka, että Tsekin Nachokulho niin ei mene liian vaikeaksi. Tolppien väliin avausotteluun hyppäsi #31 Aare Itäpuisto. Hirveämmin pallotuntumaa ei keretty ennen peliä ottaa, ja se hieman näkyi ottelussa; mitään pallollisen pelin juhlaa ei nimittäin nähty. Peli alkoi hyvin maltillisesti eikä kumpikaan joukkue lähtenyt alussa hötkyilemään tai antamaan ihan päätylankista painetta. Ottelun avausmaali nähtiin ajassa 6.25, kun tsekeiltä saatiin riistettyä pallo meidän alueen vasemmassa laidassa, josta #29 Jere Pulkkinen lähti nostamaan nopealla jalalla palloa ylös, ja tarjoili lopulta levityksen oikealle puolelle ja hyvin maalille juosseelle #27 Iivari Saikkoselle ja Iikulla oli ilo ja kunnia napauttaa Happeen turnauksen avausmaali. Tsekkien peli avauserässä oli melko hidasta ja ennaltaluettavaa, joten kunnon maalipaikoille he eivät erässä oikein päässeet, siinä missä meidän nopea kääntöpelimme kyllä tuotti isäntämaan pojille vaikeuksia. Erätauolle kuitenkin lukemista 1-0.

Toisessa erässä punapaitaiset nachotkin alkoivat pelata jo pikkuhiljaa, ja he uskalsivat antaa huomattavasti enemmän ja rohkeammin painetta kuin avauserässä. Silti vastustajan pelaamisesta paistoi väistämättä läpi tuo tsekkiläisen sählypalloilun heikkous eli ns. "Peliälyn puute"; taitavia yksilöitä jotka eivät vielä osaa ennakoida tilanteita saatikka pelaajat eivät aina osaa hyödyntää ketjukavereitaan parhaalla mahdollisella tavalla. Happee ajautui erän alkupuolella hyökkäyksissään aivan liikaa vastustajan kulmiin, missä kyllä tsekit ottivat ronskeilla otteilla sen pallon usein pois. Vapauttavan 2-0 maaliin Happeelle iskee ajassa 26.00 hurjassa kesätikissä oleva #16 Joel Paananen, kun hän ensin riistää pallon keskialueen tuntumassa, käyttää sen ketjukaveri #7 Miro Åkerlundilla ja pallon takaisin saatuaan purjehtii ohi koko tsekkilaivaston ja napauttaa pallon alakulmaan (ja komea kumarrus vielä katsomon suuntaan tuuletuksen päätteeksi :)). Hetken saattoi jo ajatella, että tässä katkesi myös tsekkien selkäranka, mutta mitä vielä; pelihän siitä vielä tuli! Vain 48 sekuntia 2-0 maalin jälkeen Nachokulho iskee Guacamolea koneeseen ja tulee maalin päähän, kun Happee- pelaajisto sählää pallon kanssa omalla alueella niin, että tsekit saavat avauksen katkottua ja maalille heitetyn pallon napauttaa maaliin #12 D.Kriz. Happee saa kuitenkin pelinsä rauhoitettua heti maaliin jälkeen, eivätkä nachot enää lähemmäksi pääse. Ottelun viimeisellä minuutilla Åkeri voittaa pallon vastustajan päädyssä ja sujauttaa sen maalille, josta Seinäjoen lahja Jyväskylän salibandylle aka #21 Tino Keski-Jaskari ohjaa pallon tyylikkäästi reidellään maaliin. Nämä jäävätkin sitten ottelun viimeisiksi tapahtumiksi ja Happee avaa turnauksen rutiininomaisella 3-1 voitolla!

Zürich United Sheep - Happee 5 - 4 (3-2,2-2)

Tunnustelevan ensimmäien ottelun jälkeen vastus koveni heti oikein kunnolla, kun vastaan asettui sveitsiläinen kokoelmajoukkue Zürich United Sheep aka Lampaat. Ketjuihin pientä muokkausta suunnitellun mukaisesti ja tolppien väliin hyppäsi tähän peliin #25 Jesse Jokela. Nyt saatiin pelin alussa jo kohtalaisen hyvä liike päälle, kun vastustajakin oli aktiivisempi. Ottelun avausmaali näkee päivänvalon ajassa 5.31, kun hurjassa tikissä oleva Jokke näyttää jälleen kerran taitonsa, kun hän purjehtii koko kentän läpi näyttävillä poikittaisliikkeillä, ja ajaa ihan maalille saakka, hassuttaa veskarin kahvinkeittimen luo ja nostaa rystyltä tilanteeksi 0-1. Syöttöpisteen maaliin kuittaa #18 Ville Rossi. Maalin jälkeen mennään useampi minuutti vauhdikkaasti päästä päähän, ja Zürich käy pari kertaa todella lähellä tasoitusta. Sitten sattuu noin kymmenen minuutin pelin jälkeen Happeelle todella musta hetki, kun Lampaat iskevät kolmella perättäisellä hyökkäyksellä kolme maalia 1,5 minuutin sisään. Happee pelasi tilanteet aavistuksen huolimattomasti ja lepsusti, ja niistähän tämän tason joukkue rankaisee ja tilanne yhtäkkiä 3-1. Zürichin maalit räppäsivät järjestyksessään #99 J.von Wangenheim, #70 M.Russenberger sekä #66 F.Gerecke. Tästä Happee sai kuitenkin rivinsä järjestykseen ja helpottava kavennus nähdään vajaa minuutti ennen taukosummeria; Zürichin jäähy kerkeää juuri loppua, kun Åkerin pistää kulmapisteeltä maailmanluokan lätyn maalin eteen, ja josta #8 Miro Oksanen ohjaa sen kauniisti maaliin ja nostaa Happeen taas peliin mukaan sopivasti ennen erätaukoa.

Toinen erä ei kuitenkaan ala meidän kannalta kovin ruusuisesti, kun jo ajassa 18.17 peli on 5-2. Ensin #71 M.Frei naulaa viivavedosta kimmonneen irtopallon maalin edestä verkkoon ja vain reilu 30 sekuntia tästä niin #4 L.Spengler iskee npean Zürichin vastaiskun päätteeksi jo sveitsiläisten viidennen osuman. Tämän jälkeen Happee puolustus taas kuitenkin ryhdistäytyy eikä Zürich enää ottelussa maalaile. Happee nostaa loppuerän painetta ylemmäs hakien kavennusosumia, mutta usein ovat tolpat ja Lampaiden veskari tiellä. 5-3 kavennus nähdään kuitenkin vihdoin ajassa 23.35, kun #98 Aapo Heiska sujauttaa vasemmasta laidasta pallon maalille ja sen kääntää rystyltä verkkoon Hankasalmen kovin salibandyvelho #88 Vilho Leskelä. Paineistus Zürich- päädyssä jatkuu, mutta toinen kavennusosuma tulee turhan myöhään ajassa 29.43; #24 Saska Laurila ampuu vapaalyönnistä pallon maalille ja reikäpallon tökkää verkon perukoille Pohjanmaan Clark Kent eli meilläpäin sanotaan Tinoksi häntä. Kelloon jää sekunteja kuitenkin tosiaan vain 17, ja niidenkin aikana pallo saadaan lähelle maaliviivaa, mutta ei sen yli, ja näin Zürich United Sheep kuittaa kirvelevän tiukan 5-4 voiton. Huonolle ei hävitty, mutta omalla huolellisuudella olisi ollut enemmänkin saavutettavissa.

Näin oli avauspäivä taputeltu voiton ja niukan tappion saattelemana ja joukkue suuntasi hotellin kautta kaupungille nauttimaan pelipäivän palauttavan gourmet- aterian (IG- storya seuranneet muistaa, että oli ihan Michelin tason illallinen ;))

Seuraavana aamuna olikin sitten herätys jo kukonlaulun aikaan, kun avausottelu oli edessä mitä mehukkaimpaan aikaan klo 08.00 ja pelipaikkana toimi 30 minuutin ratikkamatkan päässä sijaitseva, nostalgianhohtoinen Hall Slavia (tuli kuulemma kokeneemmalle porukalle neuvostoajat mieleen, ite en niistä hirveemmin muista).

Kristinehamns IBF - Happee 3- 2 (1-1, 2-1)

Lopulta parin mutkan jälkeen löydettiin pelipaikallekin eikä yhtään liian aikaisin, joku voisi sanoa, että valmistautuminen ei ollut paras mahdollinen (itse sanon, että se oli uusi ja mielenkiintoinen lähestymistapa!). Ja kyllähän sitä vähän horroksessa oltiin alussa ja jo toisella peliminuutilla annettiin todella halpa avausmaali länsinaapureillemme, kun #11 V.Kilsby pääsee kääntölaukauksella yllättämään Happee- puolustuksen ja maalissa Aaren, ja näin Kristinehamns 1-0 johtoon. Tämä kuitenkin pikkuhiljaa herätti myös hirvilauman nokosiltaan, ja peliä alettiin saada vähän paremmin kuosiin, vaikka ruotsalaisten kääntöpeli tuottikin avvistuksen verran vaikeuksia ajoittain. Happeen tuo erän loppupuolella ajassa 13.37 tasoihin kukas muukaan kuin Jokke, joka kumauttaa uskomattoman kauniilla rystyboomilla pallon verkkoon ja taukolukemiksi 1-1. Syötön tarjoili turnauksen pistetilinsä avannut kapteeni #17 Nikolas Ilomäki.

Toinen erä ei ala Happeelta ihan Strömsön käsikirjoituksen mukaisesti, kun jo avausminuutilla otetaan täysin turha jäähy laidan vieressä kontaktista. Ja tästähän Ikean köttbullar kiittää, kun pallo söhlätään oman maalimme kulmalla, ja maalin edestä 2-1 lukemat historian rumimmalla räkämaalilla pääsee sutimaan #12 F.Hellberg. Kuitti tulee kuitenkin reilun kahden minuutin kuluttua, kun ajassa 18.54 Aapo vie pallon vastustajan maalin taakse ja tarjoilee sieltä millintarkan syötön maalin eteen Iikulle, ja hän pääsee napauttamaan turnauksen toisella maalillaan pelin tasoihin. Mutta kuulkaas sitten hyvät naiset ja herrat; tämän jälkeen sitä vasta alkoikin tapahtua, kun pääosan ottivat ottelun keltapaidat eli domaren eli oikeudettomuudenjakajat eli tuomareiksikin kutsutut henkilöt. Ensin ajassa 22.12 ruotsalaispelaaja joutuu rikkomaan Happeen nopean hyökkäyksen yhteydessä, ja pääsemme ylivoimalle. YV kestää kuitenkin vaivaiset 11 sekuntia, kun nuorempi Rossi komennetaan todella höyhenenkevyestä kontaktista jäähylle (jäi avauserästä varmaan silmätikuksi, kun sai myös silloin jäähykomennuksen :D) ja puntit heti tasan. 4vs4 ei ihmeitä tuota, kuten ei myöskään valkopaitojen lyhyt YV. Mutta sitten taas... Ville pääsee jäähyltä ja Ruotsin poika vetää pikku futisliukkarilla (liukutaklauksella, luojan kiitos ei liukuvoiteella) häneltä jalat alta; no penalty sanoo Tomas thö Tuomari (nimi muutettu), ei edes vaparia. Sekunteja myöhemmin kulmassa länsinaapurilla on kompassi hukassa ja hän sitten juoksee Villeä päin. Ja nyt nousee myös Zeke thö Zebran (mahdollisesti myös tämä nimi muutettu) käsi; ja Ville uudemman kerran jäähylle ;D Hienosti sä vedit, argumenttina vielä "he just wanted to hit him". Juu siltä näytti... No tämäkään ruotsalaisten ylivoima ei onneksi tulosta tuota, mutta kun nyt jäähyillään niin pistetään siihen kunnon kliimaksi, nimittäin seuraava jäähy otetaan melkein heti taas edellisen päätyttyä, kun kun kentälle kirmaa kuusi hirvipaitaa sen sallitun viiden sijasta. Ja tämä jäähy nyt sitten myös kostautui, kun ylivoimalla pallonmenetyksemme jälkeen V.Kilsby pääsee tälläämään ottelun toisen maalinsa. Lopussa haettiin vielä vimmatusti tasoitusta, mutta kun ei pompi niin ei pompi. Kristinehamns kuittaa turhauttavan 3-2 voiton.

Tappiosta huolimatta sijoituimme pelien mennessä sopivasti ristiin lohkomme toiselle sijalle Zürichin jälkeen maalieron turvin, ja tämä puolestaan takasi aavistuksen helpomman vastuksen jatko- ottelussa. Tässä vaiheessa kuitenkin kamat kasaan Slavian nostalgisista pukukopeista, ja kerettiin vielä hotellille aamupalalle, kun se ennen edellistä peliä jouduttiin jättämään välistä :)

Happee - FBK Adazi 6 - 0 (3-0, 3-0)

Ja vastaan jatko- ottelussa saimme latvialaisen FBK Adazin, joka oli siihen mennessä hävinnyt kaikki ottelunsa turnauksessa murheellisella maalierolla 3-15. Happeelle painotettiin ennen ottelua, että nyt meidän tulisi hallita pelitapahtumia pallollisesti ja sitä kautta rytmittää pelin virtausta, eikä lähteä vastustajan kävelyvauhtiin mukaan. No avausvaihdot vielä käveltiin ja kokeiltiin, mutta sen jälkeen saatiin juonen päästä kiinni ja sen jälkeen se oli hyvää yötä Latvian pojille, vaikka meidän virheistä saivatkin pari vaarallistakin maalipaikkaa luotua. Niistä kuitenkin huolen piti tolppien välissä Jesse. Maalinteon aloittaa noin neljän minuutin pelin jälkeen il kapitaano HappyHills, kun Tino ensin taistelee pallon itselleen vasemmassa laidassa, ja tarjoilee sen jälkeen keskustaan vapaaksi unohdetulle Nikelle, joka napauttaa tarkalla alakulmavedolla tilanteeksi 1-0. Jatkoa seuraa pari minuuttia myöhemmin, kun #5 Eelis Kovala runnoo maalille, ja siirtää siinä samassa veskarinkin sivuun, jonka jälkeen tutkapari OksasMirolla on helppo työ sutaista numeroiksi 2-0. Ja erän puolessä välissä digitaalit muuttuvat jo 3-0:aan, kun Åkeri tarjoilee maalin takaa mitä maukkaimman passin maalin eteen, josta verkkoa heiluttaa Seinäjoen isoin haukkari KooJii. Tämän maalin jälkeen selkä hieman suoristuu ja hyvänolontunne puskee kauluksista, kun enempää maaleja ei erässä nähdä.

Toisessa erässä kuitenkin taas hanat aukeaa, ja ajassa 24.43 #28 Roni Salminen pääsee Vilhon hyvästä tarjoilusta napauttamaan pallon keskustasta maaliin, numerot 4-0. Tämän jälkeen alkaa vastustajan vati kaatua pikkuhiljaa nurin ja Adazin sankarit aloittavat tyhmän ja turhan jäähyilyn turhautumisen johdosta. #12 K.Saldatenoks kerkeää hakea tuntumaa jäähypenkkiin melkein koko kaksiminuuttisensa ajan, kunnes 10 sekuntia ennen jäähyn päättymistä #64 Oskari Niemi pelaa viivasta pallon oikealle Iikulle joka pääsee kanttaamaan pallon vasempaan alakulmaan turnauksen kolmannella osumallaan ja lukemat muuttuvat 5-0:aan. Hetki tästä, niin nähdään huvittavan tragikoominen tilanne, kun #3 T.Teterovskis tönäisee laitakahinan jälkeen #79 Veeti Nikoskista selkäpuolelta, jonka jälkeen Veeti kääntyy ympäri ja tokaisee "anteeksi, oliko sinulla jokin hätä?" (tai no, melkein :D), jonka seurauksena Kevin thö Keltapaita (todennäköisesti ei ollut Kevin hänenkään nimensä) passittaa molemmat jäähypenkin pehmusteita tunnustelemaan. Hyvin vedetty hei Kevin! Ottelun loppuhetkillä #26 R.Villa ottaa vielä kulmatilanteesta oman tilastomerkintänsä, ja jäähyä kerkeää kulua noin 1,63 sekuntia, kun Eelis tarjoilee kulmalyönnistä suoraan keskustaan vapaalle Mirolle, joka tällää onetierillä pallon reppuun ja loppulukemat 6-0. Ja voikun se matsi olisikin tähän loppunut... Seuraavasta aloituksesta Miro saa puolustukselta pallon vasempaan laitaan ja lähtee nousemaan kovalla vauhdilla, kun taustalta iskee Latvian kaveri, joka täräyttää lätkätaklauksella Miron vaarallisesti vaihtopenkeille kahdeksan sekuntia ennen loppusummeria... Tästä hänelle palkinnoksi ainoa oikea tuomio eli punainen kortti ja PR3. Ottelu päätettiin luojan kiitos myös tähän lopettaa, ja Miro kuljetettiin sairaalaan tutkimuksiin, joissa onneksi selvisi, että pahempaa ei sattunut, vaikka tilanne todella vaarallinen olikin.

Sykkeet olivat Happeen puolella jokaista jäsentä myöten jokseenkin korkealla tilanteen jälkeen, emmekä hyväksy tällaista käytöstä keneltäkään tai miltään joukkueelta ikinä. Loppuun terveiset Adazille: pysykää sählyhommien puolesta tulevaisuudessa kotimaassanne ja riehukaa siellä miten haluatte; antakaa muiden pelata salibandya rauhassa kun te vielä sitä jokseenkin harjoittelette. Kiitos ja hei hei.

Kun oli pelin jälkeen pulssit saatu tasaannutettua, siirtyi joukkue katsomaan ottelua Pixbo Wallenstam-UHC Thun, jonka voittaja tulisi meille A- Playoffsien avauskierroksella vastaan. Vauhdikkaan ja hyvätunnelmaisen ottelun voittajaksi selviytyi lopulta sveitsiläinen Thun lukemin 0-1. Tämän jälkeen siirryttiin pelipäivän ruokailemaan ja sitä kautta valmistautumaan turnauksen tähän mennessä tärkeimpään ja todela kovaan matsiin.

Happee - UHC Thun 1 - 2 VL (1-1, 0-0, 1-2 vl)

Thunia vastaan ei lähdetty pelaamaan aivan yhtä uhkarohkeasti kuin kahdessa edellisessä pelissä, vaan nyt ainakin alussa vielä vähän "kyttäiltiin" ja pyrittiin puolustamaan vastustajan pahimmat aseet huipputalentti #52 J.Steinerin johdolla pois maalipaikoilta. Toki sitten päätettiin jatkaa myös edellisen ottelun trendiä, ja tarjottiin Thunille oikein kaksi ylivoima- mahdollisuutta avauserässä, mutta hvyistä yrityksistä huolimatta meidän alivoima oli ainakin rautaa! Erä näytti päätösminuutille asti menevän maalittomana, kunnes Thunin #53 J.Wütlich pääsee laukomaan vasemmalta puolelta ohi meidän pelaajan peittomme, ja vielä kun sopivasti Happee- pakki tekee maalin edessä Aaren eteen maskia, ei hän vetoa näe ja pllo uppoaa verkon perukoille. Ja vaikka erää olikin jäljellä maalin jälkeen vain 28 sekuntia, se ei meitä estänyt maalia tekemästä! Vain seitsemän sekuntia ennen taukosummeria Vilho nousee oikeaa kaistaa pitkin maalille ja tarjoilee maalin eteen Eelikselle, joka räjäyttää Happee- katsomon hurraahuutoihin ja napauttaa pelin komeasti tasoihin!

Toisessa erässä mentiin siiten sillä kuuluisalla rytkeellä ja peli ailahteli päästä päähän, kun molemmat joukkueet hamusivat sitä johtomaalia. Aare onnistui maalissa komeasti nollaamaan sveitsiläisten yritykset, mutta toiessa päässäkään ei tolppia ja ylärimaa lähemmäksi maalintekoa päästy; erä päättyi 0-0, ja 1-1 tuloksella edettiin aina yhtä arvaamattomaan pilkkukisaan.

Ja sen kisan vei tällä kertaa UHC Thun lukemin 2-1... Happeen ainokaisen kisassa napautti todella komealla rystychipillä Åkeri kolmantena laukojana, mutta kun myös Thunin kolmas ampuja pisti pallon varmuudella verkkoon, ja myös heidän ensimmäinen ampujansa onnistui, eteni sveitsiläisjoukkue tästä parista seuraavalle kierrokselle. Viel Glück für Thun, hieno ja taitava joukkue teillä :)

Näin päättyi Happeen taival turnauksessa valitettavasti jo Playoffien avauskierroksella ja pettymys oli suuri. Pienestä se oli kuitenkin kiinni! Hieman paremmalla viimeistelyllä Thun olisi ollut täysin kaadettavissa, mutta näin tällä kertaa. Joukkueen loppusijoitus turnauksessa painui sijoille 17-32. Tulos ei ollut lähellekkään sitä, mitä lähdettiin hakemaan, mutta kuten tiedettiin, turnauksessa oli tässä vaiheessa mukana enää hyviä joukkueita, ja aika lähelle nappisuoritus olisi pitänyt pelissä suorittaa, jos jatkoon olisi haluttu. Nyt ei viimeistely ollut sillä toivotulla tasolla, ja tulos oli tämä.

Happeen pelit turnauksessa loppuivat siis jo torstai- iltaan, joten joukkueelle jäi hyvin aikaa tutkia ja ihastella Prahan kaupunkia. Lauantaina joukkue suuntasi katsomaan myös sarjamme finaaliottelua, jossa isäntämaan ykkösporukaksi turnauksessa selviytynyt FBC Liberec kohtasi suomalaisen kokoelmajoukkueen Team Taitavat, jossa pelasi paljon joukkueellemme tuttuja pelureita. Taitavat olivat esittäneet turnauksessa melko dominoivia otteita, ja vaikka finaali olikin tiukka vääntö, pystyivät he Liberecin nujertamaan lukemin 4-3. Onnittelut koko porukalle!

Turnauksen kaikki tilastot B15- sarjan osalta voit katsella vielä tästä.

Tuloksestamme huolimatta paljon saatiin kuitenkin oppia tulevaan, ja tästä on joukkueen hyvä jatkaa valmistautumista kohti elokuun lopun SM-karsintoja. Niitä ennen kohdataan harjoitusotteluissa heinä-elokuun aikana ainakin SB Heinolan ja O2 Jyväskylän B- junnut sekä omasta ikäluokasta SB Welhot Kuopiosta ja Koovee Tampereelta. SM-karsinnoista lisää tulevissa julkaisuissa!

Päätetään tämä tarinatuokio taas elämän suureen mietelauseeseen, ja Prahan reissun kunniaksi vedetään se sujuvalla tsekin kielellä:

"K místum, která za to stojí, neexistují žádné zkratky".