Happee slog Oilers - Kauko nådde 400 assist
Julkaistu: 28.11.2017 00.00

Happee mötte Esport Oilers hemma i sin tionde match av säsongen i söndags. Kampen var jämn som väntad, men Happee avgjorde i tredje perioden.

Älgarna startade matchen starkt. Hemmalaget dominerade bollen och varje kedja pressade hårt. Första målet tog plats när Petri Kauko serverade ett utmärkt läge till Veli-Matti Hynynen, som missade inte. Assisten var 400. i grundserien för Happee-ikonen och han blev först i ligan med 400 assist. Inledningsperioden bjöd inte på flera mål även om båda lagen hade några farliga chanser.

I andra perioden tog Oilers initiativet och saktade spelet med noggrann bollkontroll.Taktiken gav resultat och snart kvitterade Christian Remes framför buren. Onni Piiparinen utvisades för två minuter i mitten av perioden och Happees farliga power play fick sin chans. Veli-Matti Hynynen stormade fram till målen från hörnan och lyfte bollen i mål.

Tredje perioden startade i spännande stämning med hemmalagets 2-1 ledning. Oilers strävade efter kvitteringen men Happee försvarade sitt mål disciplinerat och spelade långa anfall i andra ändan. Happee avgjorde matchen inom de sista fem minuterna efter Oilers tog några utvisningar. Först sköt Petri Kauko 3-1 med en mans överläge och strax efter det avslutade Hynynen sin hat trick med fem mot tre. Jami Manninen sköt sista 5-1 målet tomma nätet.

Matchens lirare Petri Kauko firade sin 38. födelsedag med ett mål och tre assist. Kauko har nu 242+402=644 poäng i 511 matcher. Kauko har gjort alla sina poäng med Happee, vilket gör prestationen även värdefullare. Radarparen Kauko-Hynynen visade sin farlighet ännu en gång.

- Det var på tiden att Hynynen börjar göra mål av mina passningar, skojade Kauko efter matchen.

Huvudtränaren Mikko Lehto tyckte att matchen var högklassig även om han hade förväntat sig flera mål.

- Båda lagen försvarade väldigt bra fem mot fem i den här matchen. Målvakterna var också starka, både Laakso för oss och Kaltiainen för Oilers. Bollkontrollen kan förbättras. Vi hamnade i sidorna i slutet och misslyckades med att komma fram till nätet. I helhet var det en harmonisk prestation av oss, tyckte Lehto.

Lehto summerade hela helgen i presskonferensen.

- Jag är väldigt nöjd. Vi har 22 friska spelare i manskapet och alla av dem spelade minst en av de två matcherna. Spelarna tog emot rotationen med tålamod och tog också ansvar, berömmade Lehto.

Happee klev på tredje plats i serietabellen. Älgarnas nästa match är borta mot Classic på onsdagen 29.11.