C -juniorit Musta (-02-03), SM-sarja

EräViikingit - Happee C2 Musta   6 - 8

Mosahalli, Erätie 3, Helsinki

Trilleri Mosalla päättyi Happeen voittoon!

Happeen C2- poikien Edustusjoukkueella oli 10.2.2018 edessään SM-sarjan runkosarjan viimeinen vierasottelu, kun aamutuimaan joukkueen bussi otti suunnan kohti Helsinkiä, Tapanilaa ja nostalgianhohteista Mosahallia. Taas muuten opittiin reissulla jotain uutta: Tapanilan nimihän on tosiaan på svenska Mosabacka, joten tästähän myös päivän pelipaikka lienee nimensä saanut. Taas ollaan vähän sivistyneempiä! Vastustajammehan oli siis suuri ja mahtava EräViikingit.

Ihan kuin Strömsössä ei Happeen viikko sujunut, sillä kokoonpano koki etenkin loppuviikkoa kohden todella suuria poissaoloja. Lopputulema oli lopulta se, että pelipäivän aamuna rosterin suuruus oli 12+2 pelaajaa, ja tuosta porukasta olivat pois esimerkiksi meidän hyökkääjien pistepörssin kolmen kärki Åkerlund-Sihvola-Ilomäki. Myös pelaavasta kokoonpanosta osa oli vielä aavistuksen puolikuntoisia, joten ei tässä nyt aivan ideaaliset lähtökohdat olleet, kun lohkon kakkosena majaillutta EräViikinkejä lähdettiin haastamaan. Paikalle saavuttaessa vielä saatiin kokea helsinkiläisten vieraanvaraisuus, kun yksi jos toinenkin arvovaltainen alan asiantuntija tuhahteli, että eikö meillä ole mitään kunnioitusta eikä tietoa pelin tärkeydestä, kun tullaan näin pienellä rosterilla pelaamaan. Kirsikkana kakun päälle enää se, että #98 unohti omat pelishortsinsa kotia ja mukaan oli tarttunut pikkuveljen shortsit. Sanotaanko näin, että näky toi joukkueen pukukoppiin ainakin sitä rentoutta meininkiin, mitä nyt tarvittiin!

Kaikista seikoista huolimatta Valmennus loi uskoi omiinsa alusta lähtien ja painotti, että kun puolustusasenne on kunnossa, vastaiskut pystytään käyttämään ja ennen kaikkea uskotaan omaan tekemiseen koko ajan, on kaikki ihan mahdollista.

Pieniä jännitteitähän joukkueiden välillä oli edellisestä Vaajakosken kohtaamisesta jo jäänyt, joten ottelusta oli odotettavissa melko fyysistäkin vääntöä. Siihen toki viittasi myös Mosahallin sisäänkäynnin vieressä sijainnut NyrkkeilySalibandytoimisto (no ei ne samalla rivillä lukenut, mutta tuossa muodossa allekirjoittanut sen tulkitsi).

Ottelun alusta alkaen näki heti, että nyt hirvilauma oli kaivanut ne kuuluisat haalarit tähän peliin mukaan ja oli valmis taistelemaan! ErVin huippuvaarallinen ykköskenttä Tenhonen - Pohjanmaa - Tenhonen saatiin avausvaihdot pidettyä hyvin kurissa eikä yhtä vaarallinen kakkoskenttäkään Virtanen - Kataja-Rahko - Björkqvist pääsyt pahemmin rellestämään. Ottelun avausosuma nähdään jo ajassa 1.48 ja sen iskee kotiyleisön harmiksi Happee: #88 Vilho Leskelä antaa nopean sisäänlyönnin keskialueelta toiselle puolelle #16 Joel Paanaselle, joka parin terävän askeleen jälkeen lähettää ohjuriksi tarkoitetun vedon/syötön maalille. Sen verran on kuitenkin trafiikkia luukulla, että tämä ylättää ErVi- vahti Arno Aymardin ja pallo ajautuu suoraan verkon perukoille! Muuten erä mennäänkin aika toistuvalla kaavalla, ErVi hallitsee palloa, mutta Happee puolustaa tiukasti pitäen kotijoukkueen poissa parhailta maalintekosektoreilta. Vastahyökkäyksiäkin saadaan aikaan, mutta Aymard osoittaa kerta toisensa jälkeen, miksi hän on ikäluokan parhaita veskareita. Toisaalta myös Happeen maalilla #25 Jesse Jokela osoitti kuuluvansa samaan kastiin. Erän toinen maali näkee päivänvalon ajassa 15.47, kun ensimmäistä kertaa tällä kaudella hyökkääjän tontilla pelannut #98 Aapo Heiska saa pallon keskustassa ja pääsee myös vedolla. Tämän vedon vielä Aymard selvittää, mutta kakkospallossa on ensimmäisenä #28 Roni Salminen, joka pääsee tuikkaamaan pallon maaliin. Osuma oli samalla Ronin ensimmäinen SM-sarjassa tällä kaudella! Tästä maalista kuitenkin kerkeää kulua vain minuutti, kun myös ErVi saa kuparisensa rikottua, asialla tietysti ketkä muutkaan kuin Tenhoset; maalinteossa onnistuu pitkän kantin jälkeen Daniel, ja syöttäjänä toimii puolestaan Benjamin. Erän loppuun Happee saa vielä todella heppoisen jäähyn, mutta ErVin todella vaarallinen ylivoimamylly kestetään ja erätauolle siirrytään lukemista 1-2.

Toisen erän alun kaava ei edellisestä juurikaan eroa, mutta ensimmäiset merkit pienestä lämpötilan noususta nähdään ajassa 23.31, kun ErVin Veikka Virtanen puolestaan saa melko heppoisesti vihelletyn jäähyn (kyllä, jopa minä myönnän että olisi voinut jättää viheltämättä). Happee ei kuitenkaan tunne tätä tuomiota kohtaan juurikaan myötätuntoa, vaan hirvet siirtyvät ylivoimalla 1-3 johtoon: ErVin alivoima innostuu puolittaisen riiston jälkeen lähtemään hyökkäämään kolmella pelaajalla, ja tästähän Happee kiittää, kun pallo saadaan taas omille, yski levitys vasemmalle laidalle #34 Juho Niittyselle ja Happee on 2vs1 ylivoimahyökkäyksessä. Juholta juuri oikea- aikainen poikittaisyöttö maalinkulmalle nousseelle #5 Eelis Kovalalle, ja alkuvuoden tehokkain hirvenvasa Eelis napauttaa pallon varmasti maaliin. Jos salibandyssa kakkossyöttöjäkin jaettaisiin, se menisi tässä maalissa #8 Miro Oksaselle, sen verran tärkeässä osassa Miron levityssyöttö Juholle oli! Pikkuhiljaa alkaa tässä vaiheessa myös kotijoukkueella hermo kiristyä ja etenkin Jasper Björkqvistillä on tuomaristolle nyt asiaa. Toinen tuomari ei kovin keskustelevalla tuulella ollut ja passittaakin Björkqvistin jäähyaitioon hieman Happeen 1-3 maalin jälkeen. Tästä ylivoimasta ei kuitenkaan Happee onnistu rankaisemaan. Kun erä on hieman yli puolivälissä, nähdään myös yksi ottelun puhuttavimmista tilanteista: Miron kyynerpää nousee pelitilanteessa aavistuksen liian korkealle ja tuomarin käsi nousee pystyyn. Edelleen, tämän tuomion hyväksymme täysin, mutta jälkitilanteessa tapahtuva ja videollakin ajassa 1:09:32 näkyvä ErVi- pelaajan epäurheilijamainen käytös olisi myös tuomion ansainnut! Noh, lopulta siis ErVille ylivoima, ja hetken päästä Happeelle myös toinen jäähy, ja sarjan yksi parhaista ylivoimista pääsee pyörittämään siis 5vs3 ylivoimaa. Puolen minuutin sisään Benjamin Tenhonen kasvattaa syöttöpottiaan kahdella, kun hän tarjoilee one- timer paikat ensin Veikka Virtaselle ja sitten Jasper Björkqvistille, ja molempien komeat vedot löytävät verkon perukoille, ja peli on yhtäkkiä tasan 3-3. Happee ei jää tätä kuitenkaan muistelemaan, vaan kasaa rivinsä ja ei menen kuin hetki, kun taas helähtää, nyt vaihtelun vuoksi taas ErVi- päädyssä. #24 Saska Laurilan tarkka avaus löytää ErVi- puolustajien välistä Aapon, hän pyöräyttää itsensä pakista vapaaksi ja napauttaa kauniilla sijoituksella Happeen taas johtoon! Myös tuuletukset ansaitsevat Uotiselta sen kuuluisan "kymmenen mmmm". Erän viimeiset viisi minuuttia sitten ovatkin taas vähemmän tapahtumarikkaita, ErVin viisikkopeli ei onnistu Happeen puolustusta millään puhkomaan. Päätöserään lähdetään siis mitä mahtavimmasta tilanteesta: peli on 3-4 ja celsius asteetkin olivat jo nousseet Lanzaroten loman korkeudelle! Nyt oli ainakin Happee- leirissä sellainen fiilis, että taistelutahto ei todellakaan tulisi loppumaan, ja omiin luotiin uskoa entistä vain enemmän!

EräViikingit tulevat pääätöserään hyvällä sykkeellä, ja 4-4 tasoitus nähdään jo avausminuutilla, kun Happee jättää vähän heikon vaihtamisen seuraksena Jasper Björkqvistin merkkaamatta. Vaihtelevasti ottelussa esiintynyt pelaaja näyttää tässä tilanteessa sitten sitä parasta osaamistaan, ja iskee koko ottelun komeimmalla laukauksella pelin tasoihin. Kolmas erä onkin lopulta ottelun maalirikkainen, ja se syntyy kyllä suoraan pelin vauhdista, nyt mentiin nimittäin sen verran vauhdilla, että järki hävisi vähintäänkin todella usein :D Viitisen minuuttia ErVin tasoituksen jälkeen ottelun altavastaaja Happee nousee jälleen johtoon. Vakuuttavasti hyökkääjän tontilla esiintynyt Aapo vie pallon maalin taakse, josta hän rauhassa odottaa, että maalin edustalla on lapa vapaana. Pikku syöttö maalin edustalle ja Roni pääsee kääntövedolla napauttamaan päivän ja uransa toisen maalin ja hirvet 4-5 johtoon. Sitten ensimmäistä kertaa sitten avauserän Happee onnistuukin toista kertaa peräkkäin maalinteossa, kun tehokkaalla päällä ollut Aapo pääsee ErVi- alueen oikeassa laidassa irti kahdestakin kotijoukkueen pelaajasta ja pääsee keskustasta iskemän tarkalla ranteella hirvien johtolukemiksi jo 4-6. Tästä tosin kerkeää kulua vain minuutti, kun Happeelle sattuu omalla alueella paha pallonmenetys, josta jo ottelun neljännen syöttöpisteensä kirjauttava Benjamin Tenhonen tökkää pallon velipojalleen Danielille, joka näyttää maalinteon mallia; hän ajaa maalille asti, mutta ei lauo suoraan vaan malttaa odottaa Jessen liikkeen ensin ja sitten sijoittaa pallon verkon perukoille. Huippupelaajan ratkaisu, ei muuta voi sanoa! Happee on kuitenkin inhottava vieras ja vain puoli minuuttia ErVin viidennestä maalista, niin Eelis löytää Miron maalin edestä ja Miron sijoitus livahtaa etukulmasta sisään. Maalin jälkeen oli nähtävissä, että ErVin pelaajien pinna alkoi kiristyä entisestään ja tämän kliimaksi nähdäänkin ajassa 50.53, kun Björkqvistin hermo palaa pahemman kerran, kun kulmatilanteesta ei kuulu vihellystä hänen halunsa mukaan. Tilannetta enempää kertaamatta poika pääsee katsomaan 2+10 minuutin jäähyn siivittämänä varsinaisen peliajan loppuun jäähypenkiltä. Ja nyt ei Happee ylivoimaakaan tuhlaile, vaan reilu minuutti kun on jäähyä kuunut niin Jokke syöttää oikeasta laidasta Vilhon liikkeeseen ja tämä pääsee iskemään tarkalla vedolla pallon aivan ErVi- maalin takakulmaan ja tilanteeksi 5-8. Tuuletuksista oli huomattavissa pientä vastakuittia edellisen kohtaamisen jälkipyykkiin ;) Peli ei kuitenkaan ollut ohi, vaan ottelun tehojakso (kuusi maalia 7,5 minuutin sisään) ja ottelun päätösosuma nähdään ajassa 53.17 kun Happee jättää viivan merkkaamatta, ja Kaius Vanne pääsee iskemään kaukolaukauksella tilanteeksi vieläsuperjännittävän 6-8. Viimeiset vajaat seitsemän minuuttia ovat kivuliaan pitkiä ja ErVi vyörytti kahden tehokentän voimalla hyökkäyksiä jatkuvasti meidän päätyyn. Liekeissä olivat kuitenkin Happeen peittopeli sekä 23 kertaa ottelussa torjunut Jesse, vaikka ei hänenkään lopulta aivan huippupelastuksiin tarvinnut venyä. Katsomossa kaivettiin nitrot esiin viimeistään ajassa 56.44 kun päivän tehomies Heiska passitetaan kädellä pelaamisesta jäähylle (siinä on muuten suuri ero, pelaako kädellä vai pelataanko pallo käteen...). Happeen alivoima on kuitenkin myös terästä lopussa ja viimeinen minuutti kestetään Aapon hyvin taisteluilmettämme korostavalla päätössekuntien peitolla. Sitten vihdoin se summeri soi, ja Happee saa juhlia todella isoa ja tärkeätä voittoa; suuri EräViikingit oli kaadettu 6-8!

Happeen koko kapealta, mutta sitäkin sisukkaammalta 12+2 pelaajan rosterilta aivan uskomaton taistelu, ja todella ansaittu voitto. EräViikingit kyllä näytti olevansa myös sarjan huippujoukkue, mutta Happeella oli tässä pelissä yksinkertaisesti enemmän halua voittaa. Happeen tehokkain pelaaja ottelussa #98 Aapo Heiska tehoin 2+2, ja kahden tehopisteen miehiäkin löytyi rosterista neljä kappaletta. Myös Jessen esitys maalissa osoitti jälleen kerran, miksi häntä voidaan pitää ikäluokan kärkiveskarina. ErViltä tunnustusta ansaitsevat hurjat minuutit pelanneet ikäluokan tulevat maajoukkuepelaajat Benjamin & Daniel Tenhonen tehoilla 0+4 ja 2+0, sekä kakkoskentässä loistavia otteita esittänyt #23 Veikka Virtanen tehoilla 1+1. Ja #13 Jasper Björkqvist... Se toinen maali oli tosiaan päivän hienoin. Muuhun ei oteta kantaa.

Sen verran haluamme vielä kotijoukkuelle, tai oikeastaan sen vähemmän hyvin käyttäytyvälle kotiyleisölle. Tai no tarkennetaan vielä, palaute kohdistuu vain kahteen henkilöön, koska muuten kotiyleisökin käyttäytyi erittäin asiallisesti. Muuten hienon kamppailun onnistuivat pilaamaan lopulta kaksi järjestysmiehen liiveihin pukeutunutta asiantuntijaa, jotka päättivät oman järkkärin homman tuoksi ruveta huutelemaan niin vierasjoukkueen pelaajille kuin ottelun erotuomareillekin ottelun aikana. Te kaksi, hävetkää ja pysykää rooleissanne tulevaisuudessa!

Ottelun räikeät tilastot voit katsella tarkemmin Tulospalvelusta ja henkeäsalpaavan ottelun voit kokonaisuudessaan katsella YouTubesta.

Happeelle tosiaan todella elintärkeä voitto ja kaksi pistettä; näin myös Play off- unelma elää edelleen vahvana. Tiikerit, Pelicans SB sekä Karhut kuitenkin edelleen vaanivat lähellä, joten löysäilyyn ei ole varaa. Loput kamppailumme tosiaan pelataankin sitten kotimaisemissa, joten nyt viimeistään kaikki Jyväskylän sählyheimot hereille, tarvitsemme tukeanne taistelussa kohti pudospeliunelmaa! Seuraava kotiottelu mitellään tulevana sunnuntaina 18.2.2018 Jyväskylän Monitoimitalolla, kun vieraaksi saapuu niinikään hyvän kevätvireen löytänyt Koovee. Otteluennakkoa luvassa loppuviikosta, katso myös Facebookista tapahtuman eventti ja tule mukaan kannustamaan hirvet voittoon!

#kohtiunelmaa #rytkettä

- JK -

EräViikingit

6 - 8

1 - 22 - 23 - 4
1'MaaliPaananen Joel
1'MaalisyöttöLeskelä Vilho
15'MaaliSalminen Roni
15'MaalisyöttöHeiska Aapo
18'Jäähy: 2minKovala Eelis
24'MaaliKovala Eelis
24'MaalisyöttöNiittynen Juho
32'Jäähy: 2minOksanen Miro
32'Jäähy: 2minJokela Jesse
34'MaaliHeiska Aapo
34'MaalisyöttöLaurila Saska
45'MaaliSalminen Roni
45'MaalisyöttöHeiska Aapo
47'MaaliHeiska Aapo
49'MaaliOksanen Miro
49'MaalisyöttöKovala Eelis
52'MaaliLeskelä Vilho
52'MaalisyöttöPaananen Joel
56'Jäähy: 2minHeiska Aapo