Kärkiviikonlopulta kolme pistettä
Julkaistu: 11.02.2019 00.00

Viime viikonloppuna 9.-10.2.2019 oli Happeen pojilla kutkuttavat hetket, kun C1- poikien 1.Divisioonan kakkostilalla majailleet hirvet saivat vieraiksi kolmostilalta M-Teamin lauantaina ja sarjan kärkipaikalta ÅIF/PSS sunnuntaina. Viikonlopun tulokset tulisivat ratkaisemaan todella paljon loppukautta kohti, ja samalla toki oli seurattava, miten takaa nouseva Mikkelin Hatsina omat matsinsa pelaisi. Meidän kannaltamme tilanne oli kuitenkin se, että viikonlopusta olisi vähintään yksi voitto napattava, että tavoiteltu paikka kärkikaksikossa olisi omissa käsissä. Viimeiseen päivään asti oli joukkueen terveystilanne hieman epävarma, mutta jalkeille saatiin lopulta lähes täysi kokoonpanomme.

Happee - M-Team 8 - 2 (3-2, 0-0, 5-0)

Viikonloppu aloitettiin kakkospaikan taistelulla helsinkiläistä M-Teamia vastaan. Ottelun alku oli Happeelta vähintäänkin sekava, lataus mahdollisesti purkautui vielä siinä vaiheessa ja oma tekeminen vähän jännitti, mikä näkyi todella sekavina ratkaisuina, vaikka aika hyviä maalipaikkoja alkuminuuteillakin meille aukesi. Ottelun avausmaalin iskeekin vastahyökkäyksestä vierailija aikaan 6.59, kun Mikko Niiranen tuo pallon ylös oikeaa laitaa pitkin, ja syöttää sen maalin eteen Matias Pakariselle, joka saa aivan vapaasti siirtää sen verkkoon ohi #31 Aare Itäpuiston. Tästä maalista Happee- puolustus ansaitsi kyllä ison kunnian, sillä Pakarisen merkkaus oli oikein mallikas esimerkki siitä, miten sitä ei tehdä :D Onneksi maalin jälkeen Happeen peli alkoi pikkuhiljaa ohjautua uomiinsa. Hirvien avausmaali nähdään ajassa 10.52, kun kapteeni #17 Nikolas Ilomäki riistää pallon todella kärsivällisellä pelaamisella oikeassa laidassa, ja se kimpoaa M-Team pelaajan lavasta #7 Miro Åkerlundille, joka ampuu todella pienestä kulmasta pallon tulisesti vasempaan yläkulmaan ja lukemat tasoihin! Jatkoa seuraa ainostaan 27 sekuntia myöhemmin, kun vahvalla keskialueen karvilla kakkoskenttä saa riiston aikaan, #5 Eelis Kovala siirtää pallon #8 Miro Oksaselle ja tämä pääsee riittävän vapaaseen tilaan, josta hän sijoittaa pallon verkkoon ja Happeen johtoon. Peli tuntui olevan jo hyvinkin hirvien hallussa, mutta ajassa 13.52 tulee kuitenkin Tiimin tasoitus, kun Otto Pulkkisen viivasta toimittama pallo ottaa juuri maalin edessä osuman M-Team pelaajan ahterista ja painuu näin täysin vastustamattomasti Aaren ohi verkkoon. Happee ei ollut kuitenkaan valmis luovuttamaan tasurierää, kun enempään oli tsäänssit; ajassa 15.23 #90 Roope Sihvola pääsee jälleen erittäin onnistuneen keskialueen riistopelaamisen jälkeen poikittaisliikkeeseen pallon kanssa vasemmalle, ja vaikka takaapäin Tiimin pelaaja tarjoileekin melkoisen viikatteen, pysyy pallo mukana, ja lopulta Roope tarjoilee sen maalin edustalle Åkerille, ja tämä nakkaa ottelun toisella maalillaan Happeen erätaukojohtoon 3-2. Erän loppuun hirvet joutuvat kuitenkin vielä alivoimalle, kun ottelun linjaton hupituomari päättää pistää pieneä Riddler- tuomiona (Batman vitsi, #tietäjättietää) Happee- pelaajan boxiin. Tämä AV kuitenkin kestetään.

Toisessa erässä sirkusvaihde siirtyy pelistä pois ja molemmat tarkentavat pelaamistaan huomattavasti, ja tämän tuloksena toinen erä on maaliton, iso kiitos siitä menee myös molempien joukkueiden maalivahdeille, Aarelle kirjataan erässä seitsemän torjuntaa ja Jaakko Rajalla M-Teamin maalissa puolestaan kuusi torjuntaa. Erän viimeisellä kympillä Happeen pallollisesta pelistä katoaa järki ja maltti kokonaan, mistä osoituksena etenkin hölmö pallonmenetys viimeisen vitosen aikana, jonka jälitilanteesta joudutaan rikkomaan jäähyn arvoisesti. Alivoima on kuitenkin jäälleen Happeelta timanttia, ja peli saadaan pois omista todella hyvin. Kuitenkin kun pallo ajautuu M-Teamin kulmaan ja siitä seuraa pieni halailu ja sananvaihto joukkueiden kahden jäsenen kesken, päättää Riddler heittää taas yleisön viihdykkeeksi molemmat jäähylle ilman sen suurempia perusteluita, ajatteli varmaan, että siihen pilliin on hyvä puhaltaakkin edes kerran erän aikana. No niistä tilantesita ei sen enempiä synny kentällä ja päätöseräänkin lähdetään tiukasta tilanteesta 3-2.

Päätöserän alku onkin sitten hirviltä todella tehokas ja ottelu käytännössä ratkaistaan yhden 36 sekuntia kestävän ajanjakson aikan, kun verkko heiluu Jaakko Rajan takana peräti kolmesti. Maalinteon aloittaa helpottavalla 4-2 osumalla ajassa 43.16 #27 Iivari Saikkonen, kun hän saa vasempaan laitaan syötön #88 Vilho Leskelältä ja Iikku ampuu vapaasta tilasta pallon todella terävästi takakulmaan. 11 sekuntia myöhemmin Happeen ykkönen sahaa M-Team puolustuksen täysin solmuun; Roope tarjoilee poikkikentän Åkerille, joka siirtää pallon pehmeällä kosketuksella keskikaistalle, johon liikkuu Nikke ja tämä pääsee kasvokkain Rajan kanssa ja napauttamaan pallon maaliin. Ja vielä 25 sekuntia myöhemmin ykkönen rankaisee toisen kerran peräjälkeen, kun Roope tarjoilee päädystä Åkerille maalin vasemmalle puolelle ja tämä pääsee täysin vapaasta tilasta virittämään pallon takakulmaan. Tässä vaiheessa vieraat käyttävät myös aikalisänsä, mutta senkään jälkeen ei Happee anna kentällä oikein mitään ilmaiseksi, eikä M-Team pääse oikein edes kunnon maalitonteille. Sen sijaan ajassa 48.40 Happeen kakkonen osoittaa loistavaa pelisilmää, kun molemmat joukkueet ovat huutaneet vaihdon, ja kun hirvien viisikko alkaa vaihtaa pallon kanssa, vaihtaa M-team myös koko viisikkonsa, ja tässä vaiheessa #77 Matias Lämsä syöttää vasempaan laitaan täysin yksin jääneelle Oksaselle, joka pääsee täysin vapaasta tilasta kanttaamaan, ja kaukaa lähtenyt laukaus yllättää Jaakko Rajan täysin, kun pallo uppoaa etukulmasta sisään. Jo tässä vaiheessa näkee, että vieraiden eväät on täysin syöty eikä kentällä oikein enää yritystä jaksa olla. Happeekin pääsee siis jo kymmenen minuuttia ennen loppua vaihtamaan vaihteen vapaalle, ja säästämään jalkaa seuraavalle päivälle. Ottelun loppulukemat ja Happeen kahdeksannen maalin iskee maalin edestä Roope, kun #16 Joel Paananen toimittaa viivasta pallon maalille ja irtopallon pääsee Roope sohimaan täysin vapaasti yli maaliviivan, kun kello näyttää aikaa 51.01. Muuten loppuerä mennään sillä, että M-Team karvaa isolla riskillä päädystä ja Happeelle aukeaa ylivoimahyökkäyksiä ihan liukuhihnalta, mutta suurin keskittyminen näyttää olevan jo seuraavassa päivässä (tai siinä, mitähän sitä pelin jälkeen söisi), koska ratkaisut ovat hieman mielenkiintoisia vähintäänkin, Åkerin juoksuläissy nyt siinä jäävuoren huippuna :D Viimeisellä minuutilla vielä Batmanin arkkivihollinen Riddler viheltää vieraille aika heppoisen jäähyn ja viheltää näin pilliin myös kertaalleen kolmannessa erässä; päivän työ tulee siis tehtyä. Reilun puolen minuutin ylivoima ei kuitenkaan tulosta tuota ja summerin soidessa saa Happee tuuletella tärkeää voittoa!

Ottelun tilastot

Video (YouTube)

Ykköskenttä onnistui taas ottelussa erinomaisesti, ja hieman vaikean alkukauden jälkeen sarjan pistepörssin kärkikahinoihin noussut #7 Miro Åkerlund iski jälleen joukkueen kärkitehot 3+1, tutkapari #90 Roope Sihvolan säestäessä tehoilla 1+2. Muutenkin jokainen kenttä onnistui jälleen maalinteossa, ja kun se onnistuu kärkikamppailussa, se myös lupaa hyvää keväämmälle koviin peleihin.

Vaikka M-Team ei ottelussa varmastikkaan parhaimmillaan ollut, oli Happeen esitys kuitenkin erittäin vakuuttava, ja kun sarjakolmonen pidetään kaksi erää täysin nollilla, ja kokonaismaalimäärä Tiimillä jäi kahteen, on se jo suorituksena meiltä hieno. M-Team kärsi myös seuraavana päivänä tappion Josballe, joten tällä varmistui se, että Rusan pojat eivät enää meidän sijoitustamme sarjassa uhkaisi.

Happee - ÅIF/PSS 2 - 5 (0-2, 2-2, 0-1)

Sunnuntaina vieraaksi saapui sitten se odotettu kova tasonmittaus, sarjan ykkösjoukkue ÅIF/PSS nimittäin. Ennen peliä tiedostettiin, että välttämättä voittokaan ei ÅIF/PSS:ää sarjan kärkipaikalta luistaisi, mutta nyt lähdettiin nimenomaan katsomaan, mihin se oma taso riittäisi sitten keväämmällä, jolloin mahdolliset vastukset olisivat vähintään tätä luokkaa. Ottelun ensimmäisissä vaihdoissa näkyy melko radikaalisti se, että edellisen päivän vastus oli huomattavasti pehmeämpi kuin mitä ÅIF/PSS oli ja oltiin alussa melkoisia pujottelukeppejä. Ja vielä kun vieraat vyöryttivät alusta lähtien koko pelin melkein kokonaan kahdella kentällä pelaten ja molemmissa kentissä oli kyllä laatua ja maalintekovoimaa nenmmän kuin monessa SM- sarjan jengissäkin! Ja vieraiden avausmaali nähdäänkin jo ajassa 2.09 kun ÅIF/PSS:n hyökkääjäkolossi Patrik Korpiniemi pääsee kanttaamaan vasemmalta pallon aivan etuyläkulmaan Happee- peiton ollessa aavistuksen liian kaukana. Maalin jälkeen alkavat myös Happeen pelaajat saada juonen päästä kiinni ja vauhtia tulee kentälle huomattavasti lisää. Vauhti alkaa näkymään sitten myös siinä, että molemmat joukkueet alkavat jäähyillä ja erän toisen vitosen aikana jaetaankin peräti neljä kakkosta, kaikki siitä kun lataus meni tilanteessa ehkä hieman yli. Viimeisin kakkonen jaetaan Happeelle ja tuosta ylivoimasta ÅIF/PSS pääsee lopulta juuri ennen jäähyn päättymistä rankaisemaan, kun Korpiniemi paukauttaa vasemmalta taka- alakulmaan ja vieraat 0-2 johtoon. Loppuerä onkin sitten tiukkaa ja vauhdikasta 5vs5 vääntöä, jossa molemmille joukkueille aukeaa maalipaikkoja, mutta maalivahdit #25 Jesse Jokela ja Roni Serenius osoittavat, miksi ovat tämän sarjan kaksi parasta veskaria. Enempää maaleja ei siis erässä nähdä ja vieraiden 0-2 johdossa siirrytään ensimmäiselle breikille.

Toisen erän alku jatkaa siitä mihin edellinen jäi, ja päästä päähän sinkoileva flipperisalibandy senkuin jatkuu, eikä vauhtia ja intensiteettiä tarvitse vieläkään väkisin esille kaivaa; se tuli ihan itsestään. Erän alkupuolella nähdään myös Happeen kannalta vapauttava hirvien avausmaali, kun koko pelin tähänkin asti loistavasti hönkinyt kakkoskentän Duo dé Duracell pääsee rankaisemaan. Happee saa sisäänlyönnin vasemmalta kulmapisteeltä, mistä Oksanen on ennenkin nappisyötöillä omia löytänyt ja takatolpalle suuntautuneeseen syöttöön iskee ensimmäisenä kiinni Sipoon ja Porvoon poikien pahin painajainen #5 Eelis Kovala, joka oli edellisenä päivänä jo muutamaan otteeseen maalikehikkoa kolisutellut ja nytkin oli joukkueen ehdoton kärkipelaaja ottelussa järkyttävän kovalla karvauspelaamisellaan. Valitettavasti vieriaden kuittaus tulee vain alle minuuttia myöhemmin, kun ÅIF/PSS:n kapteeni ja sarjan ehkä paras puolustaja Otto Lintula voittaa oman 1vs1 pelinsä keskialueen jälkeen, Happeen hyökkääjän pelatessaan itsensä täysin ulos ja Lintula pääsee keskeltä ampumaan pallon tulisesti maaliin ja siirtämään vieraat jäälleen kahden maalin karkumatkalle. Happee ei kuitenkaan maalista lannistu, vaan peliä saadaan koko ajan entistä enemmän veiraiden päätyyn ja maalipaikkoja saadaan aikaan. 2-3 kavennuksen iskee Åkeri ajassa 29.11, kun hänelle aukeaa laidassa aavistuksen liikaa tilaa ja hän pääsee laukomaan terävästi pallon maaliin. Hieman harmittava virhe sattuu kuitenkin Happeelle erän puolivälin jälkeen, kun pallo hukataan hieman turhaan keskialueella, ja Viikinkien lätkäduo pääsee iskemään; Sampo Nieminen laukoo keskeltä ja Jessen torjunnasta kimmonneen reboundin lyö sisään Happee- puolustuksen jaloista Joakim Lajunen. Vähämaaliseen peliin tälläinen hektinen vajaa kahdeksanminuuttinen toi siis kerralla neljä maalia ja 2-4 osuman jälkeen molemmat joukkueet heiman pudottivat tempoa ja tarkensivat pelaamistaan, eikä lisämaaleja enää nähty. Maalit kirjattiin erässä siis 2-2 ja torjunnatkin 9-9; joku voisi siis tasaiseksi eräksi väittää.

Päätöserässä Happeen jalat jäävät valitetavasti muutamaa metriä liian kauas kentästä, eli Palokan pukukoppiin, sillä vieraat myllyttävät erän alun täysin Happeen päädyssä ja tolpat taitavat kolista peräti kolme kertaa aivan alkuminuuttien aikana. Takaiskuilta kuitenkin vältytään, ja pikkuhiljaa omatkin jalat hivuttautuvat sieltä kopista kentän puolelle. Tässä vaiheessa myös vieraat saavat tarkennettua oman alueen peliään ja Happeella on todella iso työ saada rikottua heidän puolustustaan. Muutama huippupaikkakin saadaan rakennettua, mutta aivan viime hetkillä edessä on joko ÅIF/PSS:n loistavasti pelannut maalivahti Roni Serenius tai sitten viimeinen syöttö epäonnistuu hirviltä sen verran, että aivan ei suoraan syötöstä päästä laukomaan. Muutenkin valitettavasti isäntien otteissa alkaa näkymään pieni väsymys edellisestä päivästä (osa kun pelasi vielä B- poikien pelinkin...) ja pallollinen peli on kokonaisuudessaan todella laiskan ja mielikuvituksettoman näköistä. Viimeisellä vitosella yritetään muokata kokoonpanoa hieman hyökkäysvoittoisemmaksi aikalisän kautta ja maalia pitää yrittää hieman riskilläkin. Tämä kuitenkin kostautuu hyvinkin nopeasti, kun vastassa on näin hyvin peliä kääntävä joukkue. Vastahyökkäyksestä pallo pomppaa hieman epäonnekkaasti Happeen alimman pakin lavan alta ja vieraat pääsevät todella isoon tilaan 2vs1 hyökkäykseen, josta Joakim Lajunen tarjoileevasemmalta oikealle Matias Tulokkaalle, joka pääsee täysin vapaasti ampumaan pallon puolityhjään maaliin ja lukemiksi 2-5. Tämän jälkeen ei Happee oikein enää kunnon maalitontteja saa luotua, vaan ÅIF/PSS puolustaa erittäin mallikkaasti ja pitää oman alueen tiukkana. Nyt ovat sitten viimeiset minuutit meidän kannaltamme todella lyhyet ja summerin soidessa vieraat saavat juhlia voittoa, mikä oli tuuletuksista päätellen myös todella iso taisteluvoitto heiltä. Voitto oli kyllä täysin ansaittu ja pelin jälkeen jokainen Happeen pelaaja ja valmentaja pystyi hyvissä mielin myöntämään, että nyt vieraat olivat yksinkertaisesti se parempi joukkue.

Joukkueemme parhaimmistoa ottelussa olivat ehdottomasti maalissa Jesse 28 torjunnallaan ja kentän puolella Duracellit Eelis Kovala ja Miro Oksanen, jotka näyttivät upeasti kuinka fyysisesti paljon isompaa vastustajaa vastaan se koko ei ole tärkein vaan se asenne, jolla pelaat! Tosin hattua täytyy edelleen nostaa koko Happeen rosterille, sillä kenekään pelaajan yksittäisiin virheisiin tämä ei kaatunut, vaan pelattiin joukkueena todella hyvä esitys, vastustajan vaan pelatessa vielä paremmin.

Nyt saatiin siis osoitus siitä, millä tasolla pelin pitäisi olla, jos keväämmällä kirkkaampiin valoihin ja isommille areenoille meinataan isoja pelejä päästä pelaamaan. Joukkueemme esitys ei ottelussa ollut missään nimessä huono, päinvastoin annoimme varmasti vastustajalle kauden yhden kovimmista vastuksista. Kuitenkin nähtiin myös, kuinka pienetkin virheet tämän tasoisissa peleissä kostautuvat ja niistä nytkin vierailijat rankaisivat. Kokonaisuudessa oma paketti pysyi kuitenkin kasassa läpi ottelun. Ainoastaan pallollisen pelaamisen heikkous päätöserässä jäi hieman harmittamaan eikä oikein päästy rankan viikonlopun kliimaksissa enää maaliin asti. Lupauksia herättävä esitys kuitenkin ja osoitus siitä, että sarjan kärkeen meillä ei ollut tänä vuonna asiaa, mutta kakkospaikalle sitäkin enemmän.

Iso kiitos vielä vierailusta molemmille viikonlopun joukkueille, todella hienoa porukkaa molemmat joukkueet täynnä! Toivotamme kaikille yhteisesti hyvää jatkoa loppukaudelle ja pitkää salibandykevättä, toivottavasti onni on suotuisa ja keväämmällä vielä kohdataan! Etenkin ÅIF/PSS:n uskomme pistävän SM- sarjan jengejäkin nippuun, joten siellä SM:n sijalla 8 kannattanee varautua jo aikaiseen lomaan, enkä välttämättä Espoossakaan vielä mestaruuslippiksiä printtaisi ;)

Näin viikonlopulta tuloksena siis "minimitavoite" eli voitto lauantailta, millä paranneltiin asemia sarjan kakkospaikalla. Vielä kun takana olevat pelasivat meidän kannaltamme sopivasti ristiin, on kaksi peliä ennen runkosarjan loppua tilanteemme se, että olemme varmistaneet vähintään sarjan kolmostilan, ja aavistuksen kevyempään jatko- ohjelmaan oikeuttavaan kakkossijaan meillä riittää yksi voitto jäljellä olevista peleistä tai vaihtoehtoisesti se, että ainoa uhkaajamme Mikkelin Hatsina häviää yhdenkin jäljellä olevistaan viidestä ottelusta. Kärkikaksikko oli sarjan alkaessa tavoite, ja nyt sen saavuttaminen on todella lähellä, vaikkakin töitä on vielä senkin eteen tehtävä. Nyt päästään kuitenkin hengähtämään hetkeksi, sillä peleistä on edessä vähän pidempi tauko. Sarjan viimeinen kotiottelumme ja toiseksi viimeinen pelimme yhteensä pelataan lauantaina 2.3. kun Palokkaan saapuu vieraaksi tiukasti 1.Divisioonan sijoista 3-6 taisteleva Josba Joensuusta. Ottelu alkaa klo 12.00. Palataan lähempänä asiaan!