"Ceeykkösten" kausi päätökseen
Julkaistu: 01.04.2019 00.00

Happeen C1- pojat lähtivät puhdistamaan kaupunkimme surullista pudotuspelimenestystä toissa viikonloppuna 23.-24.3.2019, kun joukkue aloitti oman taipaleensa isojen poikien hiekkalaatikolla, näyttämönä toimi näihin karkeloihin oikein sopiva AutoCenter Areena Tampereella. Edessä oli kaksi (tai tappion tullessa vain yksi) todella kovaa pudotuspelikarsinnan kamppailua, ja viikonlopun jälkeen vain sole survivorit jatkoivat ikäluokan kahdeksan parhaan joukkoon ja puolivälieriin. Tampereella lauantaina kohtasivat Happee ja Koovee, samaan aikaan Sipoossa pelasivat puolestaan ÅIF/PSS ja Blackbirds. Pelien voittajat kohtasivat sunnuntaina sitten SM- sarjan porukat, Tampereella SPV/NJ ja Porvoossa Karhut.

Haaste oli siis kova, eikä sitä yhtään helpottanut se, että Koovee oli jo edellisenä viikonloppuna pelannut veitsi kurkulla kaksi peliä, kun taas meillä edellisestä panoksellisesta pelistä oli jo tovi aikaa. Myöskään voiton tullessa ei urakka sunnuntaille erityisemmin helpottuisi, sillä SPV/NJ oli kuaden aikana napannut koviakin päänahkoja SM- sarjassa.

Happee - Koovee 5 - 4 (3-1, 1-0, 1-3)

Happeen osalta ensimmäisenä koetuksena oli siis todella kovan kevätvireen löytänyt ja 1.Divisioonan pudotuspelikierroksen leikiten selvittänyt "isäntäjoukkue" Koovee. Aamusta tai päiväsätä tai siitä välistä starttasi bussi Monnarilta tutusti kohti Tamperetta ja kauden viidettä peliä AutoCenter Areenalla. Muuramesta Matias kyytiin ja ensimmäinen pitstop Orituvalla ruokailun merkeissä. Aapon pettymykseksi lihapullien kanssa ei taaskaan ollut tarjolla puolukkahilloa, mutta muille maistui kyllä erittäin hyvin. Halille saavuttiin oikein hyvissä ajoin, oli se sentään jo auki. Kentällä otettiin tuntumaa alustaan, ja todettiin heti, että mailahan se oli syynä taas Veetin maalittomaan kauteen, nykyisellä voisi tehdä vaikka viisi per peli.

Pelihän oli meille kotipeliksi merkattu, mutta ehkä Koovee nyt hyötyi vierasedusta ehkä enemmän kuin me kotiedusta, sen verran hostile- environmentin Koovee hölinä/rumpaloijaryhmä tarjosi heti alusta :D Mutta kyllä on mukava pelata, kun hallissa on meininkiä, joten hyvä peli oli alusta lähtien heti tilauksessa. Ottelun alku on todella tarkkaa pelaamista puolin ja toisin ja asetelmia haetaan vielä ensimmäiset viisi minuuttia. Ottelun avausmaali näkee päivänvalon ajassa 6.52, ja siitä vastaa kotijoukkueeksikin tituleerattu Happee; vastahyökkäyksestä #90 Roope Sihvola tarjoilee vasemmlalta keskelle #16 Joel Paanaselle joka tällää pallon nätisti tolpan juureen ja vie hirvet johtoon. Kooveen tasoitus nähdään kuitenkin kaksi minuuttia myöhemmin, kun tamperelaisten kova ykkönen Topi Nikkanen-Niko Ojala-Roni Kranni paineistaa Happeen päädyssä. Pallo saadaan Krannin toimesta pelattua maalin eteen, josta Nikkanen huitoo sen hieman ruskealla tavalla, mutta silti komeasti, maalin perukoille ja lukemat 1-1:een. Erän puolivälin jälkeen molemmat joukkueet pääsevät testaamaan ylivoimiaan, mutta ensin Happeen tehokas Kooveen ylivoiman opiskelu tuottaa hedelmää, ja se saadaan kyykittyä täysin aseettomaksi. Seuraavaksi vuoron saa Happeen ylivoima, mutta sekään ei lopulta tulosta saa tehtyä kaksiminuuttisen aikana. Mutta jäähyn jälkeinen vaihto, siinä onkin Happee terävänä; kahdeksan sekuntia jäähyn päättymisen jälkeen YV- kenttä on vielä pallossa, #8 Miro Oksanen tarjoilee maalin takaa oikealle Jokelle, joka pääsee laukomaan vpaasta tilasta ja pallo painuu vasemman tolpan kautta verkkoon ohi Koovee- vahti Lassi Ilomäen. Seuraavaa maalia ei tarvitsekaan sitten odottaa minuuttiakaan, vaan jo seuraavassa vaihdossa Happee rankaisee jälleen. #28 Roni Salminen tarjoilee pallon laidalle puolustajan paikalta nousseelle pikakiituri #29 Jere Pulkkiselle joka purjehtii hyvillä jalalla ja timanttisilla käsillä Koovee- viisikon lävitse ja maalin edessä sijoittaa pallon vasempaan alakulmaan ja Happeen johtolukemiksi 3-1. Erässä ei enää maaleja nähdä, mutta ajassa 18.21 nähdään vielä mielipiteitä jakanut tuomio, josta Koovee- vahti Ilomäki lähtee kärsimään viiden minuutin rangaistusta. Happeen ylivoima on kuitenkin erän lopussa tukossa, eikä lisämaaleja nähdä; erätauolle lukemista 3-1.

Toinen erä ei olekkaan ottelussa sitten erityisemmin mitään maali- iloittelua, vaan molempien joukkueiden niin puolustus- kuin maalivahtipelikin on aivan huippuluokkaa. Erän alkupuolelle venynyt viiden minuutin ylivoima ei lopulta tuota tulosta, ja Ilomäki palaa tolppien väliin ajassa 23.21. Ajassa 26.22 tarjotaan Kooveen kovalle ylivoimalle mahdollisuutta hopeatarjottimella, kun mennään ottamaan todella turh jäähy kuudella pelaamisesta (mennään Aapo sinne kentälle vasta sitten omalla vuorolla :D). Pientä piikkiä on tilanteesta heitettävä vielä Kooveen toimitsijoiden suuntaan, käytös oli tilanteessa melko ala- arvoista parilta herralta... Alivoima muuttuu hetkeä myöhemmin vähän eksoottisemmaksikin, kun ajassa 27.03 Oksasen ja Jussilan mattopainista molemmat lähtevät kahden minuutin istunnolle. Tämäkin vaihdos kestetään ja erä jatkuu maalittomana, vaikka peli edelleen Happeen hallussa tuntuu olevankin, maalinteko ainoastaan takkuaa. Ajassa 36.00 kuitenkin helähtää, kun Roope pääsee keskellä kääntymään vedolle ja kanttaa pallon oikeaan alakulmaan, josta Ilomäki haroo tyhjää ja taitaa tökätä pallon vielä lopulta itse maaliin, syötön tarjoili ottelun kolmannen tehopisteensä kirjauttanut Jokke. Enempää maaleja ei erässä nähdä ja päätöserään lähdetään Happeen johdosta 4-1.

Päätöserään Koovee tuleekin sitten odotetusti, sillä asenteella, että mitään ei ilmaiseksi "kotijoukkueelle" anneta. Koovee painostaa kovaa ja kokoonpano on tiivistetty aivan minimiinsä, sen verran isoja minuutteja ainakin herrat Kranni, Nikkanen ja kumppanit pelaavat. Ajassa 43.07 AutoCenteriä huudattaa kuitenkin -04 vahvistuksista duo Valtteri Vähäsöyrinki - Jimi Pentinlehto. Happee menettää pallon omassa kulmassa, josta Vähäsöyrinki pääsee tarjoilemaan keskelle unohdetulle Pentinlehdolle, ja tämä tällää pallon varmasti verkkoon ja tuo Kooveen kahden maalin päähän. Lisäjännitystä saadaan jo pari minuuttia myöhemmin, kun ottelussa jatkuvasti vaarallisena esiintynyt Topi Nikkanen pääsee Happee- viisikon estelyistä huolimatta kanttaamaan vasemmalta peiton ohi maalin vasempaan kulmaan ja tilanteeksi erittäin hikoiluttava 4-3. Maalin jälkeen Happee saa kuitenkin rivinsä kasattua mustan jakson jälkeen ja tilanteita saadaan taas myös Kooveen päätyyn. Ajassa 48.56 nähdäänkin Happeen viides maali vastahyökkäyksestä; Roope riistää pallon komeasti keskialueella ja nostaa hyökkäykseen hyvällä jalalla. Kaunis tarjoilu vasemmalle #7 Miro Åkerlundille ja Åkeri sijoittaa varmasti pallon verkkoon, ja lukemiksi 5-3! Maalista kerkeää kulua kuitenkin ainoastaan reilu minuutti, kun Happee saa hieman epäonnekkasti keskialueen kontaktitilanteesta jäähyn ja Koovee pääsee ylivoimalle juuri päätöskympin alkajaisiksi. Eikä ylivoimaa punapaitainen ns. vierasjoukkue kauaa tuhlaakkaan, vaan ainoastaan 12 sekunnin jälkeen Topi Nikkanen täydentää hattutemppunsa, kun hän uittaa keskeltä pallon alakulmaan ja lukemat 5-4:ään. Viimeinen kymppi onkin sitten pelistä semmoista aikaa, että ei allekirjoittaneelle liikaa mieleen jäähyt (kun ei juuri uskaltanut enää katsoa! :D). Happee puolustaa lopun äärimmäisen kurinalaisesti, mutta Kooveekaan ei annan yhtään siimaa, vaan pitää pallopaineen Happeen päädyssä koko ajan. Viimeisillä minuuteilla Koovee käykin ihan maaliviivoilla asti, mutta Aaren taakse palloa ei enää saada. Summeri soi lopussa jo kertaalleen, mutta tilannetta seuraa vielä Kooveen sisäänlyönti kulmasta ja kaksi sekuntia ikaa tehdä ihmeitä. Chippi kulmasta ajautuukin suoraan Aaren käsiin ja Happee saa tuulettaa todella upeaa taisteluvoittoa!

Happeelta pelin isoina ratkaisijoina häärivät kentällä kolme pörssiä pussittaneet Jokke (2+1) ja Roope (1+2), tolppien välissä taas Arska oli totutun varma ja otti etenkin lopussa todella isoja torjuntoja, yhteensä 18 kappeletta! Veetin ennakoitua pörssipäivää ei nähty, mutta puolustuspäässä duuni oli taas taattua ja varmaa, ja iskihän pakkipari Jere kuitenkin ottelussa erittäin tärkeän maalin.

Lauantain ottelu oli ainakin allekirjoittaneelle tähän mennessä yksi uran hienoimmista, iso kiitos niin Kooveelle kuin tamperelaisyleisölle, joka piti hyvää mekhalaa läpi ottelun, tunnelma oli ottelussa todella hieno! Vaikka peli ei pallollisen pelaamisen kannalta ollutkaan kummaltakaan joukkueelta ehkä se kauden kaunein esitys, oli peli monelle varmasti hieno kokemus ja tiukka sekä rehti vääntö loppuun asti kahden todella kovan joukkueen kesken!

Ottelun tilastot

Videotallenne (YouTube)

Näin ensimmäinen este oli ylitetty, ja matka jatkui sunnuntaille ja kymmenen parhaan joukkoon! Välissä hypättiin kuitenkin bussin kyytiin ja käytiin nukkumassa hyvät yöunet Jyväskylässä.

SPV/NJ - Happee 8 - 5 (2-1, 3-2, 3-2)

Sunnuntaina palattiin sitten rikospaikalle (jokusen tamperelaisen mielestä varmasti ihan sopiva käsite tähän #ryöstö). Valitettavasti lauantai- iltana saatiin todella ei- toivottua jobinpostia, kun kapteeni- Ilomäen nilkan nivelsiteet sanoivat Koovee- pelissä riks raks poks, ja pelit olivat viikonlopulta ohitse. Siitäkin huolimatta joukkueen sitoutunein persoona kynkkäsi aamulla bussiin sauvojen kanssa; tosikapteeni ei jätä näitä reissuja kokematta! Orituvalla taas ruokaa massuun, parit kiikkumiset edellisenä päivänä hyväksi todetuilla keinutuoleilla ja kaupasta erittäin isolla riskillä vesimeloni- vadelma BCAA- juoma matkaan. Halille kun päästiin niin videopaliksen kautta lähdettiin valmistautumaan kauden isoimpaan peliin. Ja se BCAA osoittautui high risk, low rewardiksi ja oli täysin juomakelvotonta, Jere antoi myös omalle päärynänmakuiselle versiolle saman arvosanan.

Speve tuli ottelun alun odotetustikin todella kovaa ja Happeen pojilla meni hetki totutella "SM- vauhtiin". Omalla alueella pysyttiin kuitenkin tiukkana eikä punapaitoja ykkössektorille juuri päästetty, ja ne vedot mitkä läpi menivät, maalissa #25 Jesse Jokela napsi varmasti. Ottelun avausmaali näkee päivänvalon ajassa 7.08, ja siitä vastaa hieman yllättäen Happee: Jesse poimii pallon Speven maalintekoyrityksen jälkeen ja käyttää hyvää heittokättään avauksen muodossa. Pallo löytääkin Åkerin lapaan ja edellisen päivän voittomaalin iskenyt snaipperi jatkaa siitä mihin jäi, ja uittaa pallon Speve- vahti Miro Rantalan puikoista maalin perukoille. Maalista ei kerkeä kulua kuitenkaan kuin 36 sekuntia kun Speve lyö pelin jo tasoihin. SM- sarjassa kovat maalimäärät tällä kaudella mättänyt Eero Mäenpää pääsee laukomaan oikealta laidalta pallon tarkasti etukulmasta sisään ja yllättämään Jessen ensimmäistä kertaa ottelussa. Erän jälkimmäinen kymppi on Happeelle vaikea, koska hirvipaidoille vihelletään peräti kolme kakkosta. Kaksi ensimmäistä vielä olivat ihan sääntöjen mukaan vihellettyjä, mutta viimeinen, ajassa 19.20 #98 Aapo Heiskalle vihelletty, jäi kyllä jälkikäteen vähän mietityttämään, olihan se aika luokaton vihellys. Valitettavasti juuri tämä jäähy sitten kostautuukin kahden tapetun AV:n jälkeen ja aika pirullisen aikaan 19.53 vieläpä, kun Aapo Savela pääsee kanttaamaan viivasta pallon alakulmaan ja Speven 2-1 taukojohtoon.

Toisen erän alun Happee on huomattavasti paremmin pelissä mukana kuin edellisen alun, ja nyt peli onkin tasaista heti alusta lähtien. 2-2 tasoitus näkee päivänvalonsa ajassa 24.13 kun maalin edustalta #5 Eelis Kovalan sinne lähettämän pallon iskee taas Rantalan puikoista sisään Miro, täälä kertaa vaan Oksanen. Speve ei tosin jää taaskaan kauaksi aikaa odottelemaan maalin jälkeen, vaan pari minuuttia myöhemmin pohjanmaalaiset siirtyvät taas johtoon. Oikeassa laidassa Happeen karvaaja pelaa itsensä ulos kaksinkamppailutilanteesta, ja tämän Aapo Savela hyödyntää todella hienolla tavalla, sillä harhautuksen jälkeen hän painaa vasemmalta tulisen ja aivan täydellisen korkuisen laukauksen takakulmaan. Ja ihan kerkeää pelikello vanheta 14 sekuntia maalin jälkeen, kun pallo on jälleen Jessen selän takana. Aatu Luhtala pääsee laukomaan oikealta auhdista ja Jessen torjuman pallon käy taitavasti Huhtala lyömässä ilmasta sisään etukulmasta. Oliko korkea maila? Ehkä. Oliko hieno maali? Oli. Ja peliä ennen kyllä varoitettiin jo, että kun pesäpallokansaa vastaan pelataan, niin näihin pitää varautua, nyt tilanteessa Happee- puolustaja nukkui kyllä pahemman kerran. Peli jatkuu maalienkin jälkeen tasaisena, mutta Happee tuskailee hieman hyökkäämisen kanssa, ja maalipaikoille pääseminen on vaikeaa. Ajassa 33.38 nähdään sitten ottelun puhuttavin tilanne, kun Spevelle vihelletään rankkari Happeen maalin edustalla tapahtuneesta tilanteesta. Faktoja: Jokke kaatui punapaidan suosiollisella avustuksella. Rankkarin syynä maasta pelaaminen. Pelasiko maasta? Ei. Olisiko voinut tehdä jotain toisin maassa ollessaan? Ei, nousi ylös niin nopeasti kuin ihmiskehon reagointi tilanteessa mahdollisti. Oliko rankkarin paikka? Ei. Oliko Rauno tilanteessa täysin pihalla? Oli. No mutta joo, eihän näihin tärkeisiin peleihin millään voidakaan löytää sääntöjä tuntevia tuomitsijoita, se on täysi mahdottomuus. Rankkari siis kuitenkin tuloksena, ja vastakkain Elias Nyman ja Jesse Jokela. Nymanilta varma viimeistely ja tilanteeksi jo 5-2. Erän loppupuolella Happeen vahva painostus tuottaa vihdoin myöskin tulosta ajassa 36.25. Åkeri syöttää Speven maalin takaa vasemmalle laidalle Jokelle, joka tällä onetimerillä viikonlopun kolmannen maalinsa ja erätaukolukemiksi kutkuttavat 5-3.

Päätöserä on molemmilta joukkueilta etenkin alussa melko tarkaa pelaamista, sillä seuraavan maalin merkitys tiedettiin. Myös maalivahdit olivat tässä vaiheessa todella kuumia pelaajia kentällä, ja niin Jesse kuin myös Miro aiheuttivat kenttäpelaajille harmaita hiuksia jatkuvasti. Happeelle tarjotaan erän alkupuolella ylivoimaaki, mutta tulosta ei parista aivan huipputontista huolimatta saada iskettyä. Erän avausmaalin ja 6-3 lukemat iskee SPeve ajassa 47.07. Happee menettää pallon hyökkäysalueella oikealla puolella ja vastahyökkäyksestä Speven junnuduo rankaisee jälleen; Luhtala tarjoilee keskikaistalta oikealle Mäenpäälle ja tämä tinttaa pallon vasempaan alakulmaan. Happee ei ollut kuitenkaan valmis luovuttamaan ja aikalisällä juonitaan kasaan kokoonpano, joka lähtee päätöskympillä, sillä kuuluisalla pelimiehen kympillä, hakemaan kavennusosumia ja tasoitusta! Ajassa 52.22 siihen saadaankin oivallinen mahdollisuus, kun päästään jauhamaan taas ylivoimaa, ja nyt se tuottaa tulostakin ainoastaan 28 sekunnin jälkeen. Oksa tarjoilee keskustaan, josta duracellien toinen osapuoli eli Eelis pääsee iskemään pallon maaliin ja tilanteeksi 6-4. Speve puolustaa lopussa todella tiukasti eikä 5vs5 pelillä palloa tunnuta saavaan aivan ykköstonteille, vaikka Rantala pari gamesaveria venyttääkin. Viimeisillä minuuteilla Jesse otetaan pois tolppien välistä ja lisäosumia lähdetään hakemaan kuudella pelaten. Ja ajassa 58.49 valoa tunnelin päähän tuokin ottelun toisellaan Oksa, joka tällää suoraan Aapon syötöstä vasemmalta pallon verkkoon ja Happeen maalin päähän. Valitettavasti tähän kiri myöskin stoppaa, ja päätösminuutilla nähdään enää se, että Speve iskee parilla kumuralla pallon vielä tyhjään maaliin aikaan 59.43 ja 59.59, ja nappaa lopulta heitä mairittelevilla 8-5 lukemilla voiton ja paikan puolivälierissä.

Vaikka pelin jälkeen hirvipaitojen olemuksesta puskikin esiin ainoastaan syvä pettymys, oli kausi ja sen tuottama tulos kuitenkin joukkueelta todella hieno suoritus. Syksyn SM- pettymys (joka sattui myös AutoCenterillä, kirottu paikka...) käännettiin todella menestyksekkääksi kaudeksi 1.Divisioonan puolella, jossa pallollista pelaamista saatiin kehittää rauhassa eteenpäin ja tarjoamaan peliminuutteja koko 26 kenttäpelaajan rosterille. Lauantain Koovee- voitto oli joukkueelta jo todella iso suoritus henkisesti niinkin vahvaa joukkuetta vastaan ja loppusijoitus tällä kaudella oli Happeen osalta sijoilla 9-10; joukkue oli siis koko maan kymmenen parhaimman joukkueen joukossa, ja siitä jos mistä, pitää olla ylpeä! Vaikka pari harmillista asiaa jäikin Speve- pelistä kaivelemaan, oli totuus kuitenkin se että sekä SPV/NJ että Happee pelasivat aivan loistavaa salibandya, ja tappiosta ei itsessään jäänyt mitään jossiteltavaa.

SPV/NJ:lle toivotamme tsemppiä jatkoon, ja menestyksekästä playoff- kevättä!

Oliko se nyt sitten siinä, oliko tämä ottelu joukkueen tarinan päätös. Ei ollut! Vaikka pelit ovat nyt C- junnuina paketissa, ja kirjan viimeinen kappale on menossa, on vielä kirjoitettava viimeinen luku. Joukkue viettää vielä nimittäin päättäjäiset, jonka jälkeen julkaistaan Last Chapter jossa lyödään pakettiin niin tämä kausi kuin koko kahden vuoden C- junnutaival, ja vaikka vähän pidempikin ajanjakso.

Kiitetään kuitenkin jo tässä vaiheessa varmuuden vuoksi kaikkia joukkueen toiminnassa kauden aikana mukana olleita: pelaajia, valmentajia, toimihenkilöitä, vanhempia, toimitsijoita, vastustajia, vastustajien tukijoukkoja (ja näitä juttuja kehuneita, mukava että lukeminen on maistunut!), tuomareita, bussikuskeja ja allekirjoittaneen lukion aikaista historian opettajaa (koska lupasin kiittää, kun mahdollisuus median edessä siihen tullee).

Ja hei, ennen kuin unohdetaan, niin käänteisen aakkosjärjestyksen mukaan C:n jälkeen tulee B. Ja tässä asiayhteydessä se tarkoittaa sitä, että kun tämä C- section on saatu päätökseen, on aika aloittaa Plan B eli kauteen 2019-2020 valmistautuminen B- poikina. B- junnareiden Try Out jakso järjestetään 23.-26.4., lue lisää tästä ja tule mukaan ensi kauden B- poikien toimintaan!

Mutta palaillaan siis vielä, vähiin käy ennen ku loppuu!